​Holding-ul indian Mahindra&Mahindra a semnat o intelegere preliminara pentru achizitia producatorului coreean de SUV-uri Ssangyong, companie aflata in mari dificultati financiare, noteaza AFP. E de asteptat ca dupa o etapa de evaluare sa se fie semnata in noiembrie intelegerea finala. Indienii vor avea acces pe multe piete mondiale, iar Ssangyong isi va putea moderniza gama dupa o infuzie de capital. Nu s-au comunicat sume, insa analistii estimeaza ca pachetul majoritar la Ssangyong va fi cumparat pentru mai bine de 400 milioane dolari.

Ssangyong asteapta salvarea de la indieniFoto: Ssangyong

Ssangyong a anuntat incheierea intelegerii preliminare cu Mahindra careia i se acorda dreptul exclusiv in negocieri, iar coreenii se angajeaza sa nu mai poarte discutii cu vreo alta companie.

Creditorii Ssangyong au ales pe 12 august oferta Mahindra si au decis sa poarte in continuare discutii doar cu grupul indian. Intial au fost sapte companii interesate de Ssangyong, inclusiv Renault - Nissan, dar in finala au ramas doar trei.

Ssangyong este din februarie 2009 sub reorganizare judidicara, dupa ce chinezii de la Shanghai Automotive care detineau pachetul majoritar de actiuni, au refuzat sa mai vina cu bani.

Anul acesta vanzarile Ssangyong au crescut, de la circa 13.000 de masini vandute in sapte luni din 2009, la peste 43.000 in 2010. Marca are totusi nevoie de investitii masive deoarece gama de modele este invechita si trebuie lansate si masini de dimensiuni mai mici.

Pe de alta parte, Mahindra e unul din cei mai mari producatori auto indieni, insa are ambitii mari si vrea sa intre pe mai multe piete mondiale, iar achizitia Ssangyong ar fi exact ce isi dorea. Compania e cunoscuta si prin faptul ca produce Logan in India si recent a renuntat la colaborarea cu Renault, urmand sa scoata pe piata o versiune mai scumpa si mai ieftina a masinii low-cost.