Toyota vinde in Japonia un mic difuzor care poate fi montat sub capota hibridului Prius, astfel incat masina sa fie mai zgomotoasa cand ruleaza doar cu motorul electric. Scopul ar fi ca pietonii sa auda motorul care face foarte putin zgomot in modul electric, scrie Financial Times. Difuzorul va fi deocamdata lansat doar in Japonia, costa circa 120 euro si va imita sunetul motorului unei masini conventionale.

Toyota PriusFoto: HotNews.ro

Micul difuzor va putea fi cumparat din data de 30 august si apoi montat sub capota, urmand ca atunci cand masina ruleaza exclusiv cu motorul electric sa emita sunete care sa-i avertizeze pe pietoni. In Japonia, unde ponderea masinilor hibride e mult mai mare decat la noi, autoritatile au atras de ani buni atentia asupra faptului ca din cauza motoarelor ultra-silentioase, pietonii risca sa nu auda masinile si deci sa fie loviti.

Toyota spune ca micul accesoriu scoate un sunet care sa atraga atentia, dar fara a fi enervant. Intensitatea sunetului creste o data cu viteza, fiind la nivel maxim pe la 25 km/h.

Prius este cel mai bine vandut hibrid pe plan mondial, a treia generatie a fost lansata in 2009, iar anul acesta s-au vandut circa 270.000 de unitati pe plan mondial. Trebuie mentionat insa ca Prius poate merge pe distante scurte exclusiv cu motorul electric si doar la viteze mici.

Si Nissan a gandit un sistem similar pentru masina 100% electrica Leaf care va ajunge si in Europa la anul. In spatele farului stang un mic difuzor va imita un "sunet de turbina" care va putea fi auzit la viteze de sub 30 km/h. Spre deosebire de sistemul de pe Prius, cel de pe Leaf este in "standard", nu optional.