VIDEO Borbely: Am propus reducerea taxei de prima inmatriculare cu 20-30%
"Aceasta este propunerea mea, o reducere a taxei de prima inmatriculare intre 20 si 30%, pentru ca e un supliment pentru masinile care sunt mai vechi si care trebuie sa plateasca si nu putem face distinctie intre cei care platesc acum si acele masini care intra acum dupa o prima vanzare", a mai spus ministrul.
Aceste modificari sunt facute deoarece in aprilie, o hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene indica faptul ca in multe cazuri taxa este prea mare si astfel descurajeaza importul in Romania a unor vehicule aduse din alte state ale UE.
Curtea Constitutionala a respins miercuri cu majoritate de voturi, ca fiind neintemeiate, criticile de neconstitutionalitate ale unor prevederi din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2008 privind taxa de poluare. Judecatorii CC au luat in considerare faptul ca OUG 50/2008 a suferit modificari care sunt in acord cu cerintele Uniunii Europene.
Anterior, CC respinsese ca inadmisibile sesizarile de neconstitutionalitate a OUG 50/2008, iar prin decizia de miercuri Curtea a progresat, considerand ca reclamatiile ulterioare inregistrate sunt neintemeiate. Decizia Curtii de miercuri urmeaza a fi motivata si publicata in Monitorul Oficial.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Si anume:
1) Nu este taxa, pentru ca nu presupune o contraprestatie DIRECTA din partea Statului. Deci este un IMPOZIT
2) Nu este "de poluare", pentru ca nu este proportionala cu poluarea produsa, ci eventual cu POTENTIALUL de poluare al motoarelor (adica un fel de poluare maxima).
In plus, nu se aplica tuturor poluatorilor (si sa ne restrangem doar la autoturisme, nici macar la atuovehicule!), ci doar la cele de IMPORT (neglijam aici taxa pentru autoturismele noi, fiind mica in comparatie cu cele SH, pentru care a fost de fapt conceputa. Autoturismele noi sunt supuse taxarii ca victime colaterale, din cauza UE ...)
Deci cred ca un titlu corect al birului ar fi fost: IMPOZIT PE POLUAREA MAXIMA A AUTOMOBILELOR SH IMPORTATE.
Pt Mihai P: Fiind deci un impozit (dupa cum si Statul stie, da' se face ca nu stie), il platesti si daca o tii in garaj.
Eventual, daca masinile ar fi cumparate de noi, as putea sa zic ca ok, poate ca ar merge ca si parametru de determinare a prosperitatii.
Insa daca tu crezi ca atunci cind sunt multi mai oameni care polueaza tara inseamna ca traim in prosperitate, atunci ai un mod de gindire gresit .
Eu vad mai degraba un trnsport in comun bine pus la punct, folosind energia electrica (de exemplu trolee, tramvaie, trenuri), iar prin orase sa se aduca taxiuri cu acumulatori.
Daca nu ai inteles mesajul pot sa iti explic.
Sunt mult prea multe masini pentru infrastructura comunista a oraselor din Romania, din cauza asta poluarea in orase este foarte mare si cu totii avem sau vom avea mai devreme sau mai tarziu probleme de sanatate din cauza prafului si a gazelor.
(vezi un articol recent cu cele mai poluate cartiere din bucuresti)
Sa nu uitam nici de problema parcarilor, lipsei trotuarelor sau a altor lucruri normale intr-un oras, lucruri care in Romania nu prea mai exista.
Toti ne dorim masina, problema este ca nu prea putem sa avem toti in conditile date.
De aceea cred ca e bine sa avem o metoda prin care sa descurajam achizitionarea de noi masini si incurajarea transportului in comun, deja pretul combustibilului va ajuta in directia asta.
Da, e vb de un drept, asa cum nu toti au dreptul de a locui la vila cu piscina si stau in apartamente comuniste ca nu isi permit, asa trebuie sa nu isi poata cumpara oricine masina second hand la 1000E adusa din Germania ca sa ne afecteze si mai mult sanatatea si dreptul la un oras normal fara slalomuri intre masini cand mergi pe trotuar si fara praf.
Întradevăr, nu mai merită luat în seamă Domnul Ministru.
dupa ce'au dublat'o, fac un gest, pentru popor, si'o reduc cu 30% ! de'a dreptul, generos !
e cam ca aia cu cresterea salariilor ...car vor fi (crscute)aduse la nivelul de dinainte de....
mostre de vorbire politrucianista.
In mediile de resort se vehiculeaza ideea ca aceasta taxa sa fie periodica, chiar anuala, exact ca impozitul. Bineinteles ca ea va fi mult mai mica decat este in prezent. In acest fel, oamenii vor consimti sa scoata anual din buzunar o suma mica, si toata lumea va fi "fericita"...
PS: "Taxa de prima inmatriculare" - aplicata la un vehicul care deja este inmatriculat :))
In cazul meu, care mi-am adus o masina din Germania inainte de 2007 si pentru care am platit taxe vamale de aproape 1500 euro, va trebui sa platesc si aceasta taxa atunci cand voi dori sa vand autoturismul, eu fiind primul proprietar?
Daca este asa, mi se pare o mare aberatie si discriminare. Dupa ce ai platit taxele vamale, acum, dupa 4 ani, esti anuntat ca mai trebuie sa platesti alte taxe. Mi se pare o mare nedreptate.
Astfel, cine vrea sa isi ia masina de dincolo sa isi poata lua, insa doar daca este masina noua, si nu a fost deja folosita acolo.
Iar cei care iubesc secondurile nemtesti, vor putea sa isi ia, insa daca au fost cumparate de noi de cineva din Romania, si apoi s-a saturat de acea masina.