Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 153 de voturi favorabile, 123 impotriva si o abtinere Ordonanta Guvernului prin care se impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, anunta Agerpres. Proiectul de lege prevede sanctionarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara anvelope de iarna cu retinerea talonului auto si amenda de pana la 4.000 de lei. Ordonanta a trecut si de Senat pe 26 aprilie, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna se impune incepand cu data de 1 noiembrie a fiecarui an pana la 1 martie.

Textul de lege privind adoptarea Ordonantei Guvernului 5/2011 stabileste ca neechiparea cu anvelope de iarna, precum si cu lanturi in cazul vehiculelor de transport de marfa de peste 3,5 tone si a celor de transport de persoane cu peste noua locuri, atrage retinerea talonului auto si a unei amenzi cuprinse intre 2.500 si 4.000 de lei.

Sanctiunile cuprind amenda, la care se adauga o suma dedicata repararii drumurilor si despagubirilor pentru pagubele produse in urma accidentelor ca urmare a nedotarii corespunzatoare a masinilor.

De asemenea, cauciucurile all-seasons sunt acceptate ca fiind anvelope de iarna.

Ordonanta permite utilizarea lanturilor antiderapante, insa numai pe drumurile acoperite de zapada, iar pe alte suprafete se aplica sanctiuni si in acest caz, pentru deteriorarea carosabilului.

Actul normativ stipuleaza aplicarea de catre Registrul Auto Roman a sanctiunilor referitoare la starea tehnica a autovehiculelor comerciale in cazul controalelor tehnice efectuate de catre RAR impreuna cu Politia Romana.