Comisarul UE Corina Crețu, mâhnită după declarațiile lui Darius Vâlcov: Cunosc foarte bine situația dramatică din sistemul sanitar

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 25 octombrie 2018, 15:46 Economie | Bani europeni


Corina Cretu
Foto: Hotnews
​PSD-ista Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, s-a declarat joi mâhnită de disputele din România privind proiectele a 3 spitale regionale pe fonduri europene, după ce Darius Vâlcov (PSD), consilierul premierului Viorica Dăncilă, a pus la îndoială viabilitatea celor trei obiective de investiții din fonduri UE. Crețu a lansat și un atac voalat la Liviu Dragnea, președintele PSD.

Vorbim despre proiectele spitalelor regionale care ar urma să fie construite la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, pentru care Comisia Europeană alocă în total 150 de milioane de euro, bani disponibili în Programul Operațional Regional 2014-2020.
Într-o postare pe Facebook, consilierul guvernamental Darius Vâlcov a sugerat că în locul fondurilor europene ar fi mai fezabilă construcția de spritale în parteneriat public-privat.

Cifrele nu mint niciodată. Hai sa vedem! Comisia Europeană alocă României 150 milioane euro pentru studiile şi construcţia (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform Băncii Europene de Investiţii, cei care le şi elaborează, costă 120 milioane euro. Conform aceloraşi studii BEI, construcţia şi dotarea celor 3 spitale costă 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro rămase).Între timp, statul român scoate în parteneriat public privat studiul, construcţia şi dotarea unui spital, cu 140 milioane euro. Asta, ca să înţelegem exact cum stau lucrurile!”, a scris Vâlcov pe Facebook.

În replică la afirmațiile lui Vâlcov referitoare la spitalele regionale de la Craiova, Iași și Cluj, comisarul UE Corina Crețu menționează că Ministerul Dezvoltării Regionale, pe vremea cînd ministru era nimeni altul decât Liviu Dragnea, în guvernarea PSD-Ponta, a propus introducerea celor 3 spitale regionale în finanțarea din POR 2014-2020.

De asemenea, Crețu avertizează că o eventuală modificare a programului, dacă Guvernul României vrea să modifice alocarea rezervată acum spitalelor regionale, trebuie aprobată de Comisia Europeană.

Redăm precizările făcute de Corina Crețu referitor la cele 3 spitale regionale:

 • „În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale in cadrul Programului Operațional Regional, cu care Comisia a fost de acord și, prin urmare, a fost semnat, la 23 iunie 2015.
 • Decizia Comisiei Europene a fost întemeiată pe propunerea părţii române. În cadrul acestui program, România a propus investirea a 300 de milioane de euro (150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale) în 3 spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iași, Cluj și Craiova.
 • La momentul adoptării Programului Operațional Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese încă realizat şi nu se stabilise numărul de paturi pe care ar urma să le aibă fiecare dintre aceste spitale şi nici complexitatea serviciilor oferite. Între timp, România a continuat să pregătească investițiile, cu ajutorul serviciilor mele si ale BEI, și conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 - 1,5 miliarde de euro.
 • Comisia Europeană a constat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut inițial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora.
 • Îmi doresc, împreuna cu colegii mei din Comisia Europeană, să sprijinim aceste investiții, deoarece vor schimba semnificativ nivelul de asistență medicală pentru cetățenii din cele trei regiuni. În acest proces s-au depus multe eforturi, inclusiv din partea serviciilor Comisiei și a BEI.
 • Până la acest moment, după toți acești ani, România nu a adus la cunoştinţa CE fapul că și-ar fi schimbat poziția cu privire la finanțarea celor trei proiecte. În cazul în care România doreste să aloce o sumă mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, invit autoritatile române să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență. Sunt deschisă să discut orice modificare a POR care poate sa conducă la accelerarea construcției celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj.
 • În cazul in care autoritătile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale.
 • Sunt mâhnită că discuţiile despre un obiectiv atât de important se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor. Realizarea acestor spitale regionale reprezinta un proiect de suflet pentru mine, ca român, și tocmai de aceea am adus la masa negocierilor toți actorii-cheie, înca din luna mai 2016, când am avertizat asupra întârzierilor și mi-am exprimat disponibilitatea să ajutăm autoritățile naționale și regionale cu absolut tot ce se poate. Cunosc foarte bine situația dramatică din sistemul sanitar, un exemplu clar in acest sens fiind chiar faptul ca am acceptat modificarea Programului Operational Regional pentru a permite achiziționarea de ambulanțe și îmbunătățirea infrastructurii sanitare in Romania.
 • Îmi doresc sincer ca România să folosească pe deplin și în beneficiul tuturor românilor, resursele puse la dispoziţie de Comisia Europeană. Suntem aici pentru a ajuta România.
 • Invit autoritățile romane sa gasim soluții împreună la problemele oamenilor”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8871 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  nu prea (Joi, 25 octombrie 2018, 16:53)

  Dedalus [utilizator]

  Este imposibil sa crezi ca un spital regional costa doar 50 milioane de euro.
 • +11 (13 voturi)    
  Criminali (Joi, 25 octombrie 2018, 16:59)

  Mihai2009 [utilizator]

  Un pat de spital in California costa 1 milion de dolari. In India au facut aia cu 30.000. Ai nostri sunt niste criminali care nu fac deloc. Nimic! Ne conduce Valcov! Hai toti inapoi la culcare....
 • +15 (17 voturi)    
  Când ai un pușcăriaș consilier. (Joi, 25 octombrie 2018, 17:10)

  asavreau [utilizator]

  Normal că face propuneri și orientează politica guvernului,în a face hoții./Parteneriatul public privat promovat de Vâlcov și preluat de Viorica Dăncilă este o hoție legalizată.Infractorul X este investitorul privat care ia banii de la o bancă cu garanția Guvernului și devine proprietar fără a cheltui din banii lui,ba statul se obligă să-i asigure pacienți și să-i deconteze serviciile încât să poată plăti ratele la bancă.Nu-i așa că-i mișto!.Ăștia vorbesc de parteneriat public privat dar nu rețin să fie vreo lege în acest sens.
 • +10 (12 voturi)    
  jigodia penala Valcov (Joi, 25 octombrie 2018, 17:35)

  silviu_dumitrescu [utilizator]

  ... vorbeste ca si cum ne-ar spune BEI sau Comisia Europeana ce sa facem cu banii, ce fel de spital sa facem si cat costa studiile, constructia, dotarea etc.
  Toate aceste propuneri vin de la partea romana !!

  Pana la urma ideea acestei bande de infractori este f simpla: "nu ne trebuie dom'le nici un ban gratuit de la UE ca avem si noi demnitatea noastra ! mai bine imprumuta Romania de la diversi baieti care ne dau noua spaga !"
  de ce credeti ca s-au dus ei (Viorica si baiatu Valcov, care o plimba in lesa cand nu era pe la negocieri subterane) in Orientul Mijlociu ? pt ca acolo e f multa "flexibilitate" cand e vorba de facut bani multi fara efort - cititi "pe spinarea romanilor"
 • +11 (13 voturi)    
  Ce preturi are il consigliere (Joi, 25 octombrie 2018, 17:44)

  amicugri [utilizator]

  Lui Vilcov ii trebuie 1.2 miliarde de euro ca sa faca trei spitale. Doua tipe fac unul linga Budimex cu vreo 19 milioane. Dar asa-i la psd-istul intreprinzator, 90% se fura, restul se risipeste. Prin urmare cum sa se faca? Nu sint bani!
 • +15 (17 voturi)    
  Valcov (Joi, 25 octombrie 2018, 18:23)

  ic.ram1945 [utilizator]

  Daca valcov traia si "activa" in China, de mult era executat. Nu inteleg ce cauta la guvern un om cu un dosar penal ca a lui, si mai mult, nu inteleg de ce nu a fost deja condamnat dupa atatia ani?.....
 • +6 (6 voturi)    
  Gasca de infractori (Joi, 25 octombrie 2018, 20:47)

  Observatory [utilizator]

  absolut nici o diferența de regimul lui Ceașca , doar numele s-a schimbat , sistemul este același : Minciuna și hoția la putere.
 • +1 (3 voturi)    
  corina e parte a aceluiasi sistem (Vineri, 26 octombrie 2018, 3:59)

  Coco Whistle [utilizator]

  multumim partidului, din inima.
 • +2 (2 voturi)    
  "Ievaluare" (Vineri, 26 octombrie 2018, 8:30)

  GCI [utilizator]

  Eu sunt de parere ca TToader trebuie sa-i faca o evaluare...
  Are deja textul pregatit:
  "Actele şi faptele enumerate de netoleraţă demonstrează că activitatea managerială a lui <pune numele "dujmanului" aici> contravine obligaţiei constituţionale şi legale."
 • 0 (0 voturi)    
  Bani de la UE? (Vineri, 26 octombrie 2018, 8:57)

  vodatepes [utilizator]

  Bani de la UE nu se iau asa cum crede lumea. Mai intii statul care doreste bani trebuie sa faca investitia pe bani sai Deci trebuie sa ai toata suma alocata in buget. Dupa ce faci investitia vine controlul si te verifica, iti da ok apoi depui cererile de rambusare duap care astepti sa fie platite de autoritate de plata apoi statul cere bani de la UE. Pana vezi bani returnati trec cel putin 2 ani. Intrebati mediul privat sa vedeti pana cand si-au vazut bani recuperate. Nu mai pui ca timp de 5 ani aia de la UE pot veni chipurile in control si sa iti ceara inapoi o parte din bani primiti. Nu mai pui ca nu totat suma se ramburseaza ci trebuie sa ai si tu ca stat membru partea de cofinantare care poate merge pana la 25 % din valoarea investiti. Adica ei spun ca investitia este de 100 milioane de euro tu trebuie sa ai 25 milioane de euro. In privinta parteneriatului public privat statul poate veni cu partea sa in natura respectiv terenul, utilitatile, cai de acces in timp ce restul sumei este adus de catre privat. Deci statul nu are nevoie de participare cu bani. In cazul fondurilor de la UE nu poti veni cu participarea in natura respectiv teren, etc. Asta uita madam sa spuna. Bani sunt la UE dar nu sunt asa de usor de accesat. Cel mai bine stiu cei din mediul privat care au accesat fonduri europene si s-au chinuit ani de zile sa isi recupereze bani investiti. Succes la cei care cred ca e usor de accesat acesti bani


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by