Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Articol susținut de PwC România

OCDE a desemnat campionii procedurii amiabile. România, încotro?

de Monica Todose, Mihail Boian     PwC România
Joi, 3 decembrie 2020, 11:18 Blogul PwC Romania


Monica Todose, Mihail Boian
Foto: PwC România
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat cu ocazia Zilei certitudinii fiscale (Tax Certainty Day) de pe 18 noiembrie 2020, un top al celor mai performante țări în cadrul procedurilor amiabile, intitulat Premiile MAP 2019. Este document nou care vine în completarea statisticilor anuale privind procedurile amiabile (Mutual Agreement Procedure - MAP) pe care organizația le face publice cu regularitate.

Vom prezenta succint în continuare aspectele cele mai relevante atât în privința statisticilor globale privind procedurile amiabile, cât și câștigătorii Premiilor MAP 2019, pentru fiecare dintre categoriile propuse de OCDE, cu referire la locul pe care îl ocupă România în cadrul acestui „peisaj” global al procedurilor amiabile.

Statistici MAP 2019

Reamintim că statisticile publicate de OCDE sunt rezultatul angajamentelor asumate de statele care au decis să implementeze standardul minim impus prin Acțiunea 14 „Eficientizarea mecanismelor de soluționare a disputelor” din cadrul planului de măsuri pentru Prevenirea erodării bazei impozabile și transferul profiturilor OCDE.

OCDE oferă, astfel, pe site-ul propriu informații statistice privind procedurile amiabile în anul 2019 din 105 jurisdicții. Acestea acoperă majoritatea procedurilor amiabile existente la nivel global și prezintă detalii pentru fiecare jurisdicție în parte, cât și informații agregate la nivel global.

Per ansamblu, statisticile aferente anului 2019 ne arată următoarele:
  • Numărul de cazuri noi continuă să crească, în anul 2019 fiind cu 20% mai multe cazuri de prețuri de transfer începute și cu 5% mai multe cazuri din alte domenii, comparativ cu anul 2018 (Figura 1);
  • Deși autoritățile competente au închis mai multe cazuri în 2019 decât în 2018, numărul de cazuri nefinalizate la nivel global continuă să crească, fapt datorat creșterii numărului de aplicații MAP noi (Figura 1).
Citește mai mult pe blogul PwC România

Articol semnat de Monica Todose, Senior Manager PwC România și Mihail Boian, Avocat Partener D&B David și Baias

Articol susținut de PwC România
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


603 vizualizari


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by