Bursele europene au deschis in scadere miercuri, dupa votul negativ al parlamentarilor slovaci cu privire la consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) si a rezultatelor sub asteptari prezentate de producatorul american de aluminiu Alcoa, potrivit Reuters.

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 scadeau cu 0,7% la ora 7:17 GMT, la 954,63 puncte. Valoarea indicelui s-a redus cu circa 15% de la inceputul acestui an.

Totodata, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra cobora cu 0,47% dupa primele minute de tranzactionare, la 5.370,59 puncte, iar indicele "vedeta" al Bursei din Frankfurt a scazut cu 0,24%, pana la 5.851,10 puncte. La Bursa din Paris, indicele CAC 40 se deprecia cu 0,57%, ajungand la 3.135,41 puncte.

Parlamentul slovac a votat marti seara impotriva pachetului legislativ privind extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), crucial pentru solutionarea crizei datoriilor din zona euro, potrivit Reuters. Guvernul de la Bratislava va trebui sa isi dea demisia in urma acestui vot, avand in vedere ca premierul Iveta Radicova a legat aprobarea proiectului de un vot de incredere.

Slovacia este singurul stat din zona euro care nu a ratificat inca extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara.