New York Stock Exchange a incheiat sedinta de tranzactionare, de joi, in crestere, incurajata de posibilitatea abandonarii referendumului national din Grecia si de decizia Bancii Centrale Europene de a reduce nivelul dobanzii cheie de la 1,5% la 1,25%: Dow Jones castigat 1,76%, iar Nasdaq 2,20%.

Potrivit cifrelor definitive de la inchidere, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 208.43 puncte, pana la 12,044.47 puncte, iar Nasdaq cu 57.99 puncte, pana la 2697.97 de puncte. Indicele S & P 500 a castigat 1,88% (23.25 puncte), ajungand in final la 1,261.15 puncte.

Dupa o sesiune volatila, pe fondul evenimentelor din timpul zilei din Europa, indicii bursei de la New York au inceput treptat sa se aprecieze, odata cu anuntul lui George Papandreou privind posibilitatea renuntarii la referendum, asigurand astfel pietele bursiere ca nu se pune problema ca Grecia sa iasa din zona euro.

Situatia a ramas neclara in Grecia, joi seara, opozitia cerand demisia premeirului grec, care a mandatat membrii guvernului si ai partidului sau sa negocieze cu Opozitia un sprijin parlamentar pentru trecerea pachetului de masuri.

Totodata, decizia Bancii Centrale Europene a reprezentat un impuls pentru pietele bursiere, deoarece ea va reduce costul cu care Statele se vor putea imprumuta de la BCE. Miscarea reprezinta o surpriza, pietele asteptandu-se la mentinerea nivelului anterior. La sondajul Reuters, doar 6 din cei 55 de economisti au anticipat reducerea dobanzii cheie, 49 dintre ei "pariind" pe mentinerea nivelului anterior.