Bursele europene au evoluat pozitiv marti, pe o piata mondiala sustinuta de indicatori economici buni in Statele Unite si in Germania, dar si de o emisiune spaniola de obligatiuni cu dobanzi la jumatatea celor practicate in urma cu o luna, relateaza AFP.

Cum au inchis principalele burse europene:

  • Paris: + 2,73%
  • Frankfurt: + 3,11%
  • Londra: + 1,02%
  • Madrid: + 2,44%
  • Milano: + 2,87%

Pe Wall Street, Dow Jones castiga 2,40% iar Nasdaq 2,92% in jurul orei 17,00 GMT.

"Investitorii saluta o serie de indicatori incurajatori in Germania", a afirmat, la New York, Andrea Kramer, de la Schaeffer Investment Research.

"Curentul cumparator s-a aratat un pic mai viguros in urma succesului emisiunii spaniole de obligatiuni si a indicelui Ifo privind climatul de afaceri din Germania", a explicat IG Markets.

Pentru a doua luna consecutiv, climatul de afaceri din Germania s-a imbunatatit, in ciuda faptului ca economistii considerau ca moralul oamenilor de afaceri va fi afectat de criza datoriilor din Zona Euro. Acelasi optimism a fost constatat in randul consumatorilor, moralul gospodariilor germane imbunatatindu-se in decembrie.

In plus, Trezoreria spaniola reusit sa colecteze 5,64 miliarde de euro in urma emiterii de obligatiuni pe 3 si 6 luni, depasind pentru a treia oara consecutiv obiectivul stabilit initial.

In fine, cifrele privind constructia de locuinte in Statele Unite au fost mai bune decat estimarile, cu o crestere de 9,3% a noilor constructii in noiembrie, in raport cu octombrie.

Inceputul zilei a fost foarte prudent in Europa, pietele penalizand discursul presedintelui Bancii centrale europene Mario Monti privind imposibilitatea crearii de moneda pentru a ajuta statele cu probleme financiare.

Pe piata valutara, euro castiga teren in fata dolarului, osciland in jurul valorii de 1,31 dolari.