Preturile la petrol au crescut marti dimineata, in Asia, tensiunile geopolitice legate de Iran prevaland datelor economice dezamagitoare din Europa si China, au declarat analistii.

Un baril de titei "light" (WTI) pentru livrare in aprilie a urcat cu 18 de centi la 106,90 dolari in timp ce un baril de titei Brent din Marea Nordului pentru livrare cu aceeasi scadenta a urcat cu 21 de centi la 124,01 dolari.

Piata a fost trasa in sus de teama intrerurperilor de furnizare a titeiului iranian si de tensiunile cu privire la programul nuclear al Iranului, dar si de ingrijorarea fata de datele economice din Europa si China", au declarat analistii de la Phillip Futurespentru AFP.

Liderii israelieni si americani au discutat, luni, la casa Alba, programul nuclear al Iranului, in timp ce statul evreu a amenintat in ultimele saptamani ca va ataca Iranul pentru a-l impiedica sa faca progrese ireversibile in vederea obtinerii armei atomice.

Iranul este al doilea exportator din OPEC.

China a redus tinta de crestere economica la 7,5%, ceea ce reprezinta cel mai scazut nivel din 2005, conform discursului sustinut de premierul Wen Jiabao la Congresul National Popular care a avut loc luni, au declarat analistii de la Charles Schwab pentru AFP.

Premierul Wen Jiabao a prezentat noua tinta la inceputul Congresului National al Poporului.

In ciuda tintei stabilite de 8% care a caracterizat ultimii 8 ani, China a avut in aceasta perioada ritmuri de crestere mai mari, fapt care a cauzat probleme cu inflatia si a adancit inegalitatile de venituri. Anul trecut, Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 9,2%, in timp ce in anul 2010 a avut o expansiune de 10,4%.

In zona euro, activitatea privata a scazut din nou in februarie, indicand o tendinta de scadere care a inceput in septembrie si s-a intrerupt pentru scurt timp in ianuarie.

New York: Cu o zi inainte, un baril de titei "light" (WTI) brut pentru livrare in aprilie a terminat la 106,72 dolari pe baril pe New York Mercantile Exchange (Nymex).

In Londra, un baril de titei Brent din Marea Nordului pentru acelasi termen a incheiat la 123,80 dolari.