Wall Street a scazut luni revenind la nivelurile de la sfarsitul lunii ianuarie, investitorii fiind tot mai afectati de impasul politic din Grecia si de tensiunea existenta in Europa: Dow a scazut 0,98%, iar Nasdaq 1,06%. "Economia Greciei nu este, in sine, suficient de mare pentru a destabiliza economia mondiala, dar riscul de contagiune in piata creantelor este suficient de real", cred analistii bursieri.

Dow Jones Industrial Average a cedat 125.25 puncte coborand la 12.695,35 puncte, cel mai scazut nivel din 31 ianuarie, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a coborat cu 31.24 de puncte la 2.902,58 de puncte.

Si Standard & Poor 500 a cedat pe partea sa 1.11% (-15.04 de puncte) incheind la 1.338,35 puncte, cel mai scazut nivel din 2 februarie.

"Problemele din Europa, incetinirea cresterii economice in China si lipsa de stiri bune din Statele Unite au coborat moralul brokerilor", a sintetizat sedinta bursiera de lunianalistul Peter Cardillo de la Rockwell Globale Capital.

In plus, volumul redus al schimburilor comerciale a "inrautatit lucrurile si mai rau, deoarece este mult mai greu pentru a stabiliza piata, in lipsa mai multor investitori", a remarcat Peter Cardillo.

"Economia Greciei nu este, in sine, suficient de mare pentru a destabiliza economia mondiala, dar riscul de contagiune in piata creantelor este suficient de real si ar putea pune sub tensiune pietele financiare", a declarat analistul Dick Green intr-o analiza pentru site-ului financiar Briefing.com.

Discutiile vor continua, marti, in Grecia, cu privire la constituirea unui guvern format din tehnocrati si sustinut de majoritatea parlamentarilor, aceasta fiind propunerea avansata luni seara de presedintele grec Carolos Papoulias, in cadrul consultarilor avute cu liderii partidelor politice, pentru a evita noi alegeri legislative in iunie si o posibila iesire a tarii din Zona Euro, relateaza AFP.