Wall Street inchide in scadere, deprimata de contagiunea din Europa New York Stock Exchange a incheiat sedinta bursiera de luni in scadere pe fondul adancirii crizei datoriilor din zona euro, investitotrii facand un pas inapoi dupa cererea de asistenta economica ceruta de catre Cipru: Dow a cedat 1.09 %, iar Nasdaq 1,95%

Dow Jones Industrial Average a scazut cu 138,12 puncte la 12.502,66 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, cu 56.26 puncte la 2.836,16 de puncte. Standard & Poor's 500 a pierdut 1.60% (-21.30 de puncte) incheind la 1.313,72 puncte.

"Te intorci in cerc", a sintetizat Gregori Volokhine de Meeschaert New York. "Investitorii incearca sa reduca expunerea la risc maxim din portofoliul lor.", a spus el.

Spania a publicat luniscrisoarea prin care solicita ajutor financiar din partea zonei euro, insa fara a furniza detalii suplimentare cu privire la acest plan, care trebuie sa fie pregatit pana pe 9 iulie, cand va avea loc urmatoarea reuniune a Eurogrupului, relateaza AFP.

Autoritatile spanioleau dezvaluit joirezultatele auditelor independente efectuate asupra sectorului bancar al tarii, potrivit carora nevoile de capital ajung pana la 62 de miliarde de euro in cel mai grav scenariu, scrie AFP.

Dolarul si titlurile trezoreriei americane au crescut luni, investitorii orientandu-se spre active mai sigure pe fondul indoielilor legate de solutionarea crizei datoriilor suverane la summitul UE de la sfarsitul acestei saptamani, informeaza Reuters.

Astfel, bursele din intreaga lume au scazut puternic pe fondul scepticismului investitorilor, care considera ca intrunirea din 28-29 iunie nu va aduce actiuni substantiale pentru contracararea crizei datoriilor. Criza a ajuns deja in al treilea an in care domina peisajul european si afecteaza Spania, a patra cea mai mare economie a zonei euro.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a inteles vineri cu liderii Frantei, Italiei si Spaniei asupra unui pachet in valoare de 130 de miliarde de euro pentru a incuraja cresterea economica. Insa, Merkel a rezistat presiunii pentru introducerea euro-obligatiunilor si pentru o utilizare mai flexibila a fondurilor de salvare ale Uniunii Europene.

Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani ale SUA a crescut la 1,63 procente. In acelasi timp, randamentul titlurilor cu scadenta similara ale Germaniei a crescut la 1,486%.