Indicii bursieri construiti de o maniera aleatorie sunt mai performanti decat indicii ponderati prin capitalizare bursiera, ceea ce inseamna ca o maimuta poate investi de o maniera mai eficienta decat un om, potrivit unui studiu prezentat luni de Cass Business School din Londra, scrie AFP.

"Am realizat o simulare informatica ce consta in selectionarea si ponderarea de o maniera aleatorie a unui esantion de 1.000 de actiuni, ceea ce revine la evaluarea capacitatilor unei maimute de a investi pe piata", explica profesorul Andrew Clare, coautor al studiului, citat intr-un comunicat.

Studiul, bazat pe datele colectate in fiecare luna in Statele Unite din 1968 pana in 2011, a repetat aceasta procedura aleatorie de 10 milioane de ori pentru fiecare din cei 43 de ani studiati, precizeaza cercetatorul.

In concluzie, "cvasi-totalitatea celor 10 milioane de maimute-gestionari de fonduri au realizat performante mai bune decat indicii ponderati prin capitalizare", adauga Clare.

Astfel, o investitie de 100 de dolari pe piata americana de actiuni la inceputul lui 1968 ar fi ajuns la finele lui 2011 la aproape 5.000 de dolari. Dar jumatate dintre maimute au generat peste 8.700 de dolari, un sfert peste 9.100 si 10% mai mult de 9.500, potrivit Financial Times.

Studiul, publicat sub forma a doua articole de cabinetul Cass Consulting al Cass Business School, care face parte din City University din Londra, a avut in vedere metodele alternative de constructie a indicilor bursieri.

Studiul confirma teoria profesorului american Burton Malkiel, enuntata in 1973 in cartea sa "A Random Walk Down Wall Street". Potrivit acestuia, "o maimuta legata la ochi si care arunca cu sageti in pagina financiara a unui ziar poate selecta un portofoliu la fel de bun ca cel ales de cu grija de experti".