Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat luni adoptarea unor masuri pentru diminuarea barierelor investitionale de pe piata de capital. Una dintre acestea este reducerea cu 25 %, de la 0,08% la 0,06%, a cotei aplicate valorii tranzactiilor cu instrumente financiare suportata de cumparator, potrivit unor modificari la regulamentul privind veniturile incasate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, modificari care vor intra in vigoare la data de 16 septembrie 2014.

Din luna noiembrie 2013, comunitatea pietei de capital si autoritatile de reglementare au inceput sa lucreze impreuna, formand grupul de lucru Great Barriers Shift, pentru identificarea si eliminarea barierelor care impiedica dezvoltarea pietei locale si din aceasta saptamana, stakeholderii pot vedea primele masuri luate pentru eliminarea celor 8 bariere, a anuntat luni ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat Regulamentul pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 7/2006 privind veniturile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Regulamentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 453 din 20 iunie 2014 si va intra in vigoare la data de 16 septembrie 2014. Modificarile includ:

  • reducerea de la 0,08% la 0,06% a cotei aplicate valorii tranzactiilor cu instrumente financiare suportata de cumparator;
  • mentinerea la nivelul de 0,04% a cotei din valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate si/sau in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, de catre intermediarii care au calitate de Market Maker, si
  • exonerarea entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de ASF de la plata in legatura cu emiterea unui aviz constituind raspuns oficial la chestiuni privind aplicarea legii si a reglementarilor, in prezent la nivelul de 10.000 lei.

"ASF a luat primele masuri pentru diminuarea barierelor de pe piata de capital. Acestea includ schimbari de legislatie si o reducere semnificativa a comisioanelor de tranzactionare. Acest lucru arata o decizie ireversibila pentru a face piata nu doar mai competitiva, ci foarte competitiva si speram ca si alte parti implicate vor actiona in consecinta. Acest proces va fi unul gradual, dar permanent, in scopul facilitarii accesului pe Bursa romaneasca, astfel incat investitorii sa nu fie nevoiti sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si investi banii aici. Apreciem eforturile depuse de toti cei implicati in grupul de lucru Great Barriers Shift, incluzand BVB, Ministerul Finantelor Publice, Parlamentul si Guvernul Romaniei", a declarat Misu Negritoiu, Presedintele ASF.

In plus, fata de masura adoptata de ASF, Ministerul Finantelor Publice a anuntat, pe 18 iunie 2014, aprobarea de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala, care include printre altele:

  • eliminarea obligativitatii de inregistare prin imputernicit a nerezidentilor care au obligatii declarative in Romania, daca acestia sunt rezidenti intr-un stat membru al UE sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau alt act juridic prin intermediul caruia se poate face schimbul de informatii;
  • posibilitatea comunicarii electronice intre contribuabil si autoritatea fiscala, pentru diverse acte procedurale sau solicitari, cu mentiunea ca va urma un ordin comun al Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Dezvoltarii Regionale si a Adminsitratiei Publice in acest sens.

"Cele doua masuri luate de ASF si Guvern reprezinta un prim pas concret catre obiectivul comun de eliminare al celor 8 bariere. Reducerea comisioanelor de catre ASF este o masura ceruta de piata si este binevenita participantilor la piata de capital, deoarece aduce Romania mai aproape de bursele mai dezvoltate din punct de vedere al costului de tranzactionare. Decizia Guvernului referitoare la usurinta procesului de inregistrare fiscala a non-rezidentilor in Romania reduce semnificativ timpul pentru deschiderea unui cont de tranzactionare in Romania, perceputa ca o povara de investitie la nivel local. Mai este inca un drum lung de parcurs pentru eliminarea tuturor barierelor si imbunatatirea cadrului de reglementare incident pietei de capital. Pe partea sa, BVB a operat deja modificari in Codul de Operator si a propus modificari care sa fie facute in legatura cu acest proiect, ce asteapta aprobarea de la ASF. Urmare a deciziei ASF, BVB analizeaza in prezent reducerea propriilor comisioane de tranzactionare", a spus Ludwik Sobolewski, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Actualizarile activitatii grupului de lucru Great Barriers Shift si pasii intreprinsi in eliminarea barierelor se gasesc pe website-ul dedicat http://www.rocapmarketmodern.ro/.