Bursa din Shanghai si-a revenit spectacular joi, urcand cu 5,76% la sfarsitul unei sesiuni de tranzactionare cu schimburi bursiere extrem de volatile, dupa anuntarea unor noi masuri de urgenta impuse de autoritati pentru a impiedica prabusirea pietei, potrivit AFP.

Indicele compozit al bursei din Shanghai a terminat in crestere cu 202,14 puncte, ajungand pana la 3.709,33.

A plonjat cu 3,81% imediat dupa deschidere, inainte de a a-si sterge pierderile in operatiunile cu o volatilitate extrema.

Bursa din Shanghai a inregistrat in ultimele 3 saptamani o scadere de peste 30.

Bursa din Shenzhen inchis in crestere cu 3,76%, la 1,955.35 puncte.

"Increderea s-a intors in randul investitorilor", a subliniat Zhang Gang, analist la Central China Securities.

"Masurile guvernului nu sustin doar 'valorile vedeta' insa si alte titluri, ceea ce a stimulat volumul schimburilor comerciale si al lichiditatilor", a declarat analistul pentru AFP.

"Exista in continuare numeroase incertitudini, insa este mai bine decat in zilele precedente", marcate de un climat general de panica, a aratata si Qian Qimin de la Shenyin Wanguo Securities.

Bursa din Shanghai a scazut cu 31% dupa 12 iunie - o corectie spectaculara dupa o crestere euforica de peste 150% intr-un an, condusa de datorii si deconectata de economia reala.

Pana in prezent, arsenalul de masuri de urgenta adoptate de autoritati in garaba s-au dvedit neputincioase in fata acestui declin dramatic.

Autoritatile de reglementare au prezentat miercuri seara o noua masura soc: cei mai mari actionari, cei care detin peste 5% dintr-o societate cotata la bursa, nu au voie sa isi vanda participatia in urmatoarele 6 luni.

Insa, in opinia unor analisti, masura s-ar putea dovedi insuficienta pentru a reasigura pe termen lung investitirii.

"Acest lucru sugereaza o stare de dezordine totala in randul autoritatilor", comenteaza Mark mobius, presedintele fondului Templeton Emerging Markets Group, citat de Bloomberg News.

"O astfel de masura arata ca au pierdut controlul situatiei", avertizeaza specialistul.