Wall Street a crescut brusc vineri, dupa o saptamana agitata, dupa ce, asemenea omologilor sai europeni, si-a recastigat optimismul asupra Greciei iar ingrijorarile provocate de China s-au atenuat, de asemenea: Dow Jones a castigat 1,21 %, iar Nasdaq 1,53%, transmite AFP.

Potrivit rezultatelor finale, indicele vedeta Dow Jones Industrial Average a castigat 211,79 puncte ajungand pana la 17.760,41 puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie, 75,30 puncte ajungand la 4.997,70 puncte.

Indicele extins S&P 500, considerat reprezentativ de multi investitori, a crescut cu 1,23%, sau 25,31 puncte la 2.076,62 de puncte.

Spre deosebire de sesiunea precedenta, deschisa de Wall Street in crestere brusca, dar in timpul careia a incetinit semnificativ, vineri bursa din New York a reusit sa mentina ritmul si sa faca uitat declinul de circa 1,5% inregistrat miercuri de Dow Jones.

Ascensiunea de vineri "s-a datorat in principal posibilitatii unui acord cu Grecia", a subliniat Bill Lynch de la Hinsdale Associates.

Noua propunere prezentata de guvernul grec creditorilor, examinata incepand de vineri de catre Parlament, a ridicat sperante ca acordul poate fi incheiat in extremis pentru a permite mentinerea tarii in zona euro. Semn de optimism in domeniul monetar, indicele Eurostoxx 50 a avut aproape de 3,5%.

"Multe preocupari sunt inca acolo", dar "nimeni nu vrea sa fie prins cu garda jos in cazul in care vestile vor fi bune luni dimineata", fapt ce i-a determinat pe investitori sa achizitioneze inainte de weekend, a remarcat Mace Blicksilver de la Marblehead Asset Management, mentionand de asemenea ca "declinul (burselor) s-a calmat in China."