Astra Asigurari, Carpatica Asig, Euroins si EximAsig au un deficit de capital agregat de 1,6 miliarde lei (356 milioane euro) potrivit cerintelor Solvency I, iar doua dintre ele trebuie sa prezinte ASF, pana la 4 august, planuri prin care stabilesc masurile pe care le vor lua pana la 15 octombrie, potrivit Mediafax.

"Evaluarea activelor si pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) si testul de stres indica faptul ca unele societati de asigurare din Romania trebuie sa actioneze rapid in vederea consolidarii pozitiilor financiare si a solvabilitatii. (...) Evaluarea activelor si pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudential actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde LEI (aproximativ 356 milioane EURO), concentrat la patru societati", se arata intr-o declaratie comuna a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF, Comisiei Europene (CE) si a Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) privind rezultatele exercitiului BSR.

Cele patru societati de asigurari detin capitaluri proprii negative dupa ajustari.

"In conformitate cu masurile de supraveghere convenite pentru acest exercitiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru doua din cele patru societati cu deficit de capital s-a stabilit cerinta de a prezenta un plan de actiune catre ASF, pana la data de 4 august 2015. Aceste planuri de actiune trebuie sa stabileasca masurile pe care societatile le vor lua pana la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerintele privind marja de solvabilitate", se precizeaza in comunicat.

Autoritatea a selectat in februarie companiile Deloitte, Ernst&Young, KPMG, PwC, Mazars si Milliman pentru evaluarea activelor si pasivelor a 13 companii de asigurare, care reprezinta peste 80% din piata de profil, valoarea contractului fiind estimata la 12,3 milioane de lei, cu TVA.

Astfel, Mazars a evaluat Astra Asigurari, Generali si Omniasig VIG, Ernst&YoungAssurance Services - Allianz-Tiriac Asigurari, Groupama, Uniqa Asigurari, Asirom VIG, Pricewaterhousecoopers Audit - PAID, Carpatica Asig si Exim Romania, KPMG - Euroins si AXA Life, Deloitte - ING Asigurari de Viata.

"Scopul exercitiului a fost acela de a consolida atat protectia consumatorului, cat si increderea in sectorul de asigurari din Romania, prin intermediul unei evaluari independente, pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014", se noteaza in comunicat.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat in aprilie ca autoritatea va realiza in a doua parte a anului teste de stres si pentru restul de 15% din piata de asigurari, dupa ce se va incheia testarea primilor 13 asiguratori, astfel incat in decembrie institutia sa aiba o radiografie completa a pietei.