Daca pietele futures au dreptate, Arabia Saudita va incepe sa aiba probleme in cel mult doi ani si va fi intr-o criza existentiala profunda pana la sfarsitul deceniului acesta. Cotatia pentru petrolul US crude cu livrare in decembrie 2020 a ajuns la 58,14 dolari pe baril, ceea ce implica o schimbare drastica a peisajului economic din Orientul Mijlociu si din tarile dependente de productia de petrol.
Sauditii si-au asumat un mare risc in luna noiembrie a anului trecut, cand au incetat sa mai sustina cotatiile si au ales sa inunde piata cu petrol pentru a-si elimina rivalii prin majorarea productiei la 10,6 milioane de barili pe zi.

Daca scopul era sa sufoce industria petrolului de sist din SUA, Arabia Saudita a facut o mare greseala, la fel cum au gresit cand au subapreciat, in ultimii opt ani, amenintarea in crestere a petrolului de sist.
„Acum devine evident ca producatorii din afara OPEC nu sunt asa de afectati de preturile mici ale petrolului, asa cum se estima, cel putin pe termen scurt”, se arata in ultimul raport de stabilitate financiara al bancii centrale saudite.
"Principalul impact a fost reducerea dezvoltarii proiectelor cu noi puturi, nu incetinirea fluxului de petrol din puturile existente. Pentru asta e nevoie de mai multa rabdare", se explica in raportul citat.
Prabusind pretul petrolului, sauditii si aliatii lor din Golf au "ucis" cu siguranta proiecte cu costuri mari din zona arctica ruseasca, din Golful Mexic, din apele adanci din mijlocul Atlanticului si din nisipurile bituminoase canadiene.
Firma de consultanta de profil, Wood MacKenzie spune ca marile companii de petrol si gaze au renuntat la 46 de proiecte mari, in care s-ar fi investit in total 200 de miliarde de dolari.
Problema sauditilor este ca instalatiile americane pentru petrol de sist nu au costuri mari. Dimpotriva, expertii spun ca - in marea lor parte - ele au costuri medii.
Mai mult, acestea vor putea sa-si reduca aceste costuri aproape la jumatate in acest an, si nu numai prin concentrarea pe exploatari cu randament mare.
Tehnicile avansate de sapare le permit acum "fracker-ilor" sa perforeze cinci-zece puturi in directii diferite in aceeasi exploatare si sa gaseasca cu precizie fisurile din roca. Iar acestea sunt doar cateva din inovatiile ce permit scaderea accelerata a costurilor.
"Am dus cheltuielile mai jos cu 50% si anticipam inca o reducere cu 30%", spune John Hess, seful corporatiei ce-i poarta numele.
Cam acelasi lucru il spune si Scott Sheffield, directorul Pioneer Natural Resources. "Tocmai am sapat un put de 5.500 de metri in Bazinul Permian. Anul trecut ne lua 30 de zile", a explicat el.
Numarul sondelor din America de Nord s-a prabusit de la 1.608 in octombrie, la 664 in acest moment, dar productia totala a urcat la maximul ultimilor 43 de ani, fiind de 9,6 milioane de barili pe zi in iunie.
Si, potrivit expertilor, acesta este doar inceputul.

Iar ce urmeaza se poate vedea urmarind ce s-a intamplat cu industria-sora, cea a gazelor de sist. Pretul gazelor a alunecat de la 8 dolari in 2009 la sub trei dolari acum, totul in conditiile in care numarul sondelor de gaz a cazut de la 1.200 la 209.
Totusi, in ultimii sase ani, productia a urcat cu 30%.
Si, lucru foarte important, atat in cazul gazului, cat si al petrolului de sist, puturile inca sunt acolo.
Companiile puternice le vor matura pe cele slabe si le vor prelua operatiunile. In momentul in care pretul petrolului va urca iar la 60 de dolari pe baril -sau chiar la 55$/baril, pentru pragul de rentabilitate tot scade - ele vor majora productia aproape imediat
Asa ca OPEC se va confrunta de acum cu un obstacol permanent. Orice crestere a pretului va fi oprita de majorarea productiei din SUA.
Potrivit estimarilor, doar Bazinul Permian din Texas poate produce, pe termen lung, 5-6 milioane de barili pe zi, mai mult decat giganticul camp saudit Ghawar, cel mai mare din lume.
De aceea, Arabia Saudita, care se bazeaza pe petrolul ce ii aduce 90% din buget este intr-o situatie fara niciun viitor. Timp de cinci decenii s-a imbogatit din petrol, dar in tara nu mai exista nicio alta industrie care sa conteze cu adevarat.
Cetatenii sauditi nu platesc taxe pe venit, pe dobanzi sau pe dividente bursiere. Benzina, subventionata, costa la pomba 12 centi pe litru. Pentru electricitate se plateste 1,3 centi americani pe kilowatt-ora. Toate aceste facilitati s-au generalizat dupa Primavara Araba, pentru a mentine pacea sociala si a preveni tulburarile.
FMI estimeaza ca deficitul bugetar va atinge 20% din PIB anul acesta, adica aproximativ 140 de miliarde de dolari.
Pentru ca bugetul tarii sa fie „pe zero”, pretul petrolului ar trebui sa fie 106$/baril.
Iar cheltuielile par sa nu se opreasca. Mai mult, Regele Salman arunca cu banii in stanga si in dreapta, dand muncitorilor si pensionarilor un total de 32 de miliarde de dolari cu ocazia incoronarii sale.

La toate acestea se adauga si un costisitor razboi impotriva fortelor Huthi din Yemen, inarmarea necesara – numai din import – urcand Arabia Saudita pe locul cinci in lume la cheltuielile militare.
Important e ca Phutin o sa fie debarcat curand, cu foamea-n gat nu merge vodca bine.
https://www.bostonglobe.com/news/bigpicture/2015/04/08/record-breaking-drought-california/LeILpcNmLqrURlIbUzmTKP/story.html
Alberta "have not"? Hahahaha, ai uitat de agricultura, vaci, turism (Jasper si Banff Parks is in Alberta), lemne...is de ajuns pt 4 milioane de oameni.
Asa ca, nu se compara cu Mujicia. Aia au 20 milioane de oameni la limita foametei.
Care a fost ultimul conducator rus debarcat pentru ca le era rusilor foame?
Si, strict referitor la articol: zilele trecute am citit intr-un ziar local american cum o firma de fracking a incheiat cu primaria unui orasel un contract pe 10 ani pentru a folosi, in exclusivitate, contra a 100 milioane de dolari, apa rezidiuala a orasului - salveaza astfel cantitatea echivalenta de apa potabila, plus ca apa reziduala, cu tot cu prelucrarea minima aferenta, costa mai putin decat apa potabila.
Ce se va intampla cand se termina petrolul? Va fi un soc cumplit pentru aceste societati care s-au invatat cu o viata usoara. Elita are miliarde in conturi si va emigra ca sa scape de consecintele guvernarii proaste dar ceilalti, grosul populatiei, ar putea ajunge in situatia de a aduna din nou balega de camila ca sa aiba cu ce se incalzi.
Acolo unde sua au interese si isi baga coada, sau statele din zona se supun neconditionat, asa cum se petrece si in Romania, sau apar ''terorismul'', conflictele interetnice(vezi fosta Yugoslavie), ''revolutiile'' recente din statele arabe si alte ''beneficii'' ale ''democratiei'' americane.
Economiile cum e si cea a USA, cresc atunci cand pretul petrolui e scazut pentru ca scade pretul produselor datorita faptului ca transportul si electricitatea sunt mai ieftine ceea ce incurajeaza consumul si loveste concurenta datorita preturilor mai joase.
In schimb economiile bazate pe vanzarea de energie ca Rusia, Kazakhstan etc sunt lovite din plin.
Deci a cui credeti ca a fost ideea?
Plus analiza facuta este de o acuratete daramatoare! Te-as propune la BNR! Portar!
the cross will rule the world once again, but for good.
Acest pret redus al petrolului este o miscare geniala a americanilor care a avut mai mult efect decat o actiune militara impotriva unor regimuri ostile lor: Rusia, Iran, Venezuela, chiar si a teroristilor islamisti.
Apropo, Arabia Saudita este pe locul 3 in lume la cheltuielile militare, depasind Rusia !
Ma indoiesc ca in spatele deciziei Arabiei de a mari productia sunt calcule asa simpliste precum cele indicate in articol.
a. petrol ieftin- reducerea deficitului comercial
b. dolar puternic- cresterea exporturilor in tarile non-euro
c. o Rusie slabita
O fi bine o fi rau. In rest analize.
Sigur, e vorba de decaderea unui imperiu, dar cred ca nu l-ai nimerit pe cel in cauza!
Liniste in tara, prin mituirea celor care vor nou, deschidere si democratie dar si a wahabbitilor, care doresc impunerea si respectarea formei aproape radicale de Islam. Petrodolarii i-au ajutat pana acum, ca si prietenii cruciati de peste Ocean.
Bugetul saudit este dezechilibrat? Nu e chiar nicio problema. Atata vreme cat sauditii pompeaza bani (cu nemiluita) aiurea in firmele de armament americane, bugetul va fi dezechlibrat iar solutia pentru echilibrare este la mintea tuturor.
De fapt, jocul se muta pe teritoriul si in ograda US. Daca vor petrol si gaze ieftine, vor trebui sa gaseasca alte piete de desfacere pt armamentul american, caci sauditii vor reduce presiunea la teava cu bani, iar cei 10% din PIB aruncati pe armament nefolositor pot disparea rapid.
Americanii au gasit in sauditi aliatul aproape perfect. Pot fi controlati iar acestia produc bani cu nemiluta si pot controla pretul petrolului. In plus, datorita wahabbismului, nu pot deveni (cel putin pe teritoriul saudit) o piata de desfacere obisnuita pt capitalism (bunuri consum, cheltuieli financiare, etc.) asa ca baga bani in armamentul american.
Nu mai plangeti nici de grija sauditilor, nici a americanilor. Cum bine s-a observat, sauditii isi elimina sau schilodesc concurentii (Africa, America Latina, Mujicistan) iar americanii nu mai pot de fericire.
Ce nu s-a amintit pana acum este marele castigator al acestei povesti, China, care va cumpara si mai ieftin materii prime (petrol si gaze)
si va avea de unde sa pompeze in continuare pe burse.
Deci pe terrmen scurt si mediu, americanii castiga, mujicii pierd. Pe termen mediu si lung, dragonul chinezesc castiga.
In alta ordine de idei, ma intreb de ce nu a fost prezisa cu aceeasi precizie si criza SUA?