Lira turcească a căzut până la un nou minim record față de dolar joi, după ce Washingtonul a impus sancțiuni pentru doi din miniștrii lui Tayyip Erdogan din cauza pastorului american judecat de Turcia pentru acuzații de terorism, transmite Reuters.

Evolutia lirei turcesti fata de dolar in ultimul anFoto: bloomberg.com

Pe lângă deprecierea lirei, au fost afectate și bursa locală și capacitatea de împrumut a Turciei, lucru ce arată că investitorii sunt tot mai îngijorați de tensiunile prelungite apărute pe relația cu SUA, aliat NATO și un partener comercial major al Turciei.

Moneda locală a atins, joi, un minim de 5,0924 lire pentru un dolar. Lira turcească a pierdut un sfert din valoare față de dolar în ultimele 12 luni.

Administraţia Donald Trump a adoptat sancţiuni împotriva unor oficiali turci, ca urmare a menținerii în detenție, în Turcia, a pastorului protestant Andrew Brunson, a anunţat miercuri seară purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Turcia a cerut SUA să renunțe la impunerea de sancțiuniîmpotriva unor miniștri de la Ankara din cauza detenţiei pastorului protestant Andrew Brunson, susținând că aceste măsuri punitive reprezintă "o intervenție lipsită de respect în sistemul legal" turc, și a amenințat cu măsuri de retorsiune.

Duminică, Erdogan a avertizatcă Statele Unite vor pierde un aliat puternic şi sincer dacă nu îşi schimbă atitudinea faţă de ţara sa.

Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în iulie 2016, acesta fiind acuzat că ar avea legături cu mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţii considerate drept teroriste de Ankara.