UPDATE 21:00 Bursele au revenit pe verde după promisiunea unui plan de urgență de 750 al BCE și anunțul președintelui Donald Trump privind folosirea unui tratament anti-malarie în lupta împotriva Covid-19.

HotNews.roFoto: Hotnews

A fost suficient pentru a asigura principalele burse europene care au închis pe verde: Paris (+2,68%), Frankfurt (+2,00%), Londra (+1,40%).

În jurul orei 17,15 GMT, Bursa din New York trecea și ea pe verde: +1,04% pentru Dow Jones, +2,68% pentru Nasdaq și +0,81% pentru S&P 500.

UPDATE 16:15 Bursa din New York evolua în scădere puternică. Indicele vedetă, Dow Jones Industrial Average, pierdea 3,28%, sub nivelul la care se afla când Donald Trump a ajuns la putere, în 20 ianuarie 2017.

Nasdaq pierdea 1,44% iar indicele extins S&P 500 scădea cu 2,87%.

Dacă inițial bursele europene au reacționat pozitiv la decizia Băncii Centrale Europene (BCE), care a decis miercuri să scoată artileria grea pentru a susține economia europeană afectată de pandemia de coronavirus, acestea au revenit rapid pe roșu.

BCE a recurs miercuri la artileria grea și a anunțat un plan de "urgență" de 750 miliarde de dolari care prevede achiziții de active publice și private, pentru a limita efectele pandemiei asupra economiei. Acest plan se adaugă unei prime anvelope de 120 miliarde deja deblocată în fața pandemiei.

"Vremurile extraordinare cer acțiuni extraordinare", a scris pe Twitter șefa BCE; Christine Lagarde.

Înainte de deschiderea burselor europene, anunțul BCE a contribuit la aprecierea cotațiilor petrolului, care atinseseră ieri un minim al ultimilor 18 ani.

"Puternica destindere a randamentelor în zona euro din această dimineață după anunțul noii bazooka a BCE ar trebui să ajute piețele, dar entuziasmul rămâne moderat", a avertizat într-o notă Tangi Le Liboux, de la Aurel BGC.

Bursele din Europa au scăzut cu peste 30% de la începutul anului.