Prețurile petrolului au crescut vineri, îndreptându-se spre a doua săptămână consecutivă de câștiguri, în condițiile în care mai multe țări au avansat cu planuri de relaxare a blocajelor economice și sociale, puse în aplicare pentru a stopa pandemia, informează Reuters.

petrol Arabia SaudităFoto: Profimedia

Țițeiul Brent a crescut cu 76 de cenți, sau 2,58%, la 30,22 dolari barilul la 1330 GMT, după căderea de aproape 1% de joi, citează Mediafax.

Referința americană West Texas (WTI) a căștigat 78 de cenți, sau 3,31%, la 24,33 dolari, după o scădere de aproape 2% în sesiunea precedentă.

Ambele contracte se îndreaptă spre o a doua săptămână de câștiguri după minimele atinse în aprilie, când petrolul din SUA s-a prăbușit sub zero. Brent a avansat cu peste 14% în această săptămână și WTI cu peste 22%.

Cu toate acestea, petrolul este încă pompat în depozite, ceea ce crește posibilitatea ca toate câștigurile generate de o cerere mai puternică să fie limitate.

Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și aliații conduși de Rusia, grup cunoscut sub numele de OPEC +, au început să implementeze un acord privind reduceri record de 9,7 milioane barili pe zi (bpd) de la începutul lunii mai.

Companiile petroliere din America de Nord reduc producția mai repede decât se așteptau oficialii OPEC și analiștii industriei și sunt pe cale să scadă producția cu aproximativ 1,7 milioane bpd până la sfârșitul lunii iunie.

Stocurile din SUA au crescut cu aproximativ 407.000 de barili în săptămâna care s-a încheiat pe 5 mai, au declarat comercianții joi, citând datele Genscape, potrivit Mediafax.