Bitcoin și ether, cele mai mari criptomonede din lume, au avut o nouă zi slabă miercuri, apropiindu-se de nivelurile critice la care analiștii cred că ar putea duce la o cădere a prețurilor dacă sunt depășite, relatează Reuters.

Bitcoin-ethereum-criptomonedeFoto: dreamstime.com

Bitcoin a fost tranzacționat ultima oară cu 59.000 de dolari, în scădere cu 1% față de începutul zilei și cu aproximativ 12% mai puțin decât recordul de 69.000 de dolari stabilit pe 10 noiembrie. Prețul ether era de 4.163 de dolari, cu peste 14% mai mic față de vârful de 4.868 de dolari.

Analiștii spun că, deși dorința unora de a vinde pentru a profita de valorizarea record a monedelor digitale este unul dintre factorii importanți care au dus la scăderea de prețuri, și alte elemente recente precum decizia Chinei de a interzice companiilor de stat să mineze criptomonede și continuarea presiunilor inflaționiste au dus la temperarea entuziasmului de pe piață.

Prețul bitcoin s-a dublat de la începutul lui 2021 și o corecție severă ar putea urma dacă scade sub 58.000 de dolari, afirmă Craig Erlam, analist de piață de la firma de brokeraj online Oanda.

„Catalizator pentru o corecție mai puternică”

„Acesta este nivelul la care a găsit susținere puternică la sfârșitul lui octombrie și dat fiind cât de mult s-a zbătut să reușească vreun avans important de atunci, el ar putea fi catalizatorul unei corecții mai puternice”, spune Erlam.

Vestea că Twitter nu va investi în criptomonede s-ar putea să fi fost un alt factor care să fi temperat agitația de pe piață.

„Nu aș fi surprins să vedem o acțiune dezordonată la două capete, [prețul bitcoin] să urce până la 68.000 și să scadă la 57.000”, afirmă și Chris Weston, analist la firma de brokeraj Pepperstone din Melbourne.

În ultima săptămână brokerii au devenit tot mai puțin dispuși să plătească pentru a-și menține pozițiile de durată în futuresuri bitcoin și rata medie de finanțare a scăzut la cel mai mic nivel de la sfârșitul lunii septembrie.

„Cu rata de finanțare acum în declin către niveluri neutre, pare că pe piață există un echilibru sănătos între cererea pe termen scurt și cea pe termen lung”, afirmă și analiștii crypto de la Arcane research.

Citește și: