Politicile băncilor centrale vor avea un rol cheie pentru evoluția criptomonedelor anul acesta după o creștere spectaculoasă a întregului sector crypto în 2021. Agenția Bloomberg a contactat mai mulți analiști pentru a-i întreba dacă cred că prețul bitcoin va atinge pragul de 100.000 de dolari anul acesta. Uite ce au răspuns.

BitcoinFoto: Pexels

Anunțul făcut de Fed, banca centrală de la Washington, la jumătatea lunii decembrie potrivit căruia își reduce sprijinul pentru economie și se pregătește să majoreze dobânzile de referință a tăiat din elanul criptomonedelor la sfârșitul lui 2021.

În ce măsură va strânge Fed șurubul pentru a ține sub control inflația din Statele Unite, aflată la cel mai ridicat nivel din ultimele 4 decenii?

Unii analiști afirmă că răspunsul la această întrebare va determina și dacă bitcoin va avea un nou an trăznet în 2022, după ce prețul său a crescut cu 60% anul trecut.

O altă școală de gândire susține însă că, pe măsură ce marile companii tech precum Facebook/Meta și Apple se extind în metavers și consumatorii continuă să cheltuie pe tokenuri nefungibile NFT, domeniul crypto va continua să crească, indiferent de forțele macroeconomice aflate în joc.

„Crypto-optimiștii” dau drept exemple vânzarea de anul trecut a unei opere digitale NFT pentru prețul record de 69,3 milioane de dolari sau că un grup de entuziaști crypto a strâns 40 de milioane de dolari pentru a încerca să cumpere o copie rară a Constituției SUA, pierzând la limită licitația în fața miliardarului Ken Griffin.

Ei arată de asemenea că randamentul bitcoin și al altor criptomonede a fost net peste cel al piețelor bursiere, în pofida faptului că și acestea s-au bucurat de un an record în 2021.

Optimism privind bitcoin și metaversul

„Noi suntem optimiști în privința bitcoin pe termen lung, bazându-ne pe urmărirea și măsurarea trendurilor”, afirmă Katie Stockton, fondatoare și parteneră la Fairlead Strategies, o firmă de analiză și servicii financiare din statul american Connecticut.

„Noi presupunem că trendul ascendent pe termen lung va continua și că un având mai decisiv ar permite o mutare impresionantă către 90.000 de dolari [pentru un bitcoin]. Pentru moment încă ne aflăm într-o fază de corectare”, explică ea.

Antoni Trenchev, partener la firma elvețiană de finanțe descentralizate Nexo, spune în schimb că „principalul factor care va influența bitcoin și criptomonedele în 2022 va fi politica băncilor centrale”.

„Banii ieftini sunt aici pentru a rămâne întrucât Fed nu are stomacul sau coloana să reziste unei prăbușiri de 10%-20% pe bursă, alături de o reacție adversă pe piața obligațiunilor”, spune el, adăugând că „acest lucru are implicații uriașe pentru crypto”.

Trenchev vede un 2022 cu suișuri și coborâșuri însă prognozează că bitcoin va atinge prețul de 100.000 de dolari până la sfârșitul lunii iunie, precizând totuși că este mai entuziasmat de metavers pentru 2022.

„Nașterea și folosirea termenului metavers este o harababură frumoasă și are mult potențial. Va fi una din temele principale ale anului viitor: metaversul, infrastructura necesară construirii sale și apoi NFT-urile care vor face parte din economia sa”, spune el.

Va continua muzica să cânte și în 2022?

„Deși mă aștept ca zelul speculativ să continue în spațiul crypto, el, la fel ca evaluările umflate ale [companiilor] tehnologice, se vor confrunta cu un mediu mai provocator în 2022”, spune Jeffrey Halley, analist de piață la Oanda Asia Pacific.

„Motivul principal îl reprezintă începutul normalizării dobânzilor de referință de către Rezerva Federală însă și alte bănci centrale importante vor urma probabil exemplul. Acest lucru va pune sub semnul îndoielii motivul de existență a crypto ca alternativă la banii fiat”, spune acesta, referindu-se la faptul că mulți investitori au început să privească criptomonedele drept o păvază împotriva inflației ridicate.

„Deasupra spațiului crypto plutește amenințarea mai multor reglementări și, sincer, cu o nouă monedă lansată în fiecare săptămână drept 'noua mare inovație' și alimentată de speculație, nu blockchain, mi-e greu să văd cum una dintre ele va fi [ceea ce promite]”, susține Halley.

„Continui să cred că criptomonedele sunt cel mai mare caz de stupiditate a gândirii de grup din istoria piețelor financiare. Poate că muzica va continua să cânte pentru o vreme în 2022 dar împăratul tot gol este”, susține el.

Citește și: