Un CEO al unei companii din domeniul crypto a devenit unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, scrie CNN.

Changpeng „CZ” Zhao, CEO-ul BinanceFoto: Captura video

Changpeng „CZ” Zhao, CEO-ul Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume, s-a alăturat clubului exclusivist al ultra-bogaților cu o avere estimată la 96,5 de miliarde de dolari.

Potrivit clasamentului miliardarilor realizat de agenția Bloomberg, Zhao este acum al 11-lea cel mai bogat din lume, ultima poziție din top 10 fiind ocupată de Larry Ellison, fondatorul Oracle.

Zhao, care locuiește în Canada, l-a depășit însă în clasament pe Mukeshi Ambani, cel mai bogat om din Asia, acesta coborând acum pe poziția a 12-a cu o avere estimată la 94,3 miliarde de dolari.

Ascensiunea fulminantă a antreprenorului de origine chineză este emblematică pentru crearea rapidă de avere în lumea rapidă a monedelor digitale.

Anul trecut și alți fondatori din domeniul crypto s-au bucurat de câștiguri uriașe în contextul în care activele digitale, de la criptomonede la NTF-uri și aplicații DeFi, au înregistrat o creștere spectaculoasă, intrând în mainstream.

Brian Armstrong, fondatorul platformei de tranzacționare Coinbase, și Vitalik Buterin, creatorul ethereum, au devenit la rândul lor miliardari. În cazul lui Buterin, el a devenit miliardar la doar 27 de ani.

Cine e Changpeng „CZ” Zhao, noul miliardar crypto

„Nu vă faceți griji cu privire la clasamente. Concentrați-vă asupra oamenilor pe care îi puteți ajuta”, a scris luni pe Twitter Zhao.

Într-o postare ulterioară de marți el a adăugat: „Opinie nepopulară: în loc de clasamente privind averea ar trebui să existe mai multe clasamente privind caritatea și eforturile de filantropie”.

Un purtător de cuvânt a declarat pentru CNN Business că „CZ intenționează să își doneze majoritatea averii, chiar și 99% din avere, la fel ca alți antreprenori și fondatori”, referindu-se la inițiativa The Giving Pledge a miliardarului american Warren Buffet de a-i convinge pe bogații planetei să-și doneze avuția pentru scopuri caritabile.

Zhao a lansat Binance în 2017, construind treptat cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor de până acum.

Potrivit unei postări de pe blogul companiei, CEO-ul în vârstă de 44 de ani a crescut într-o familie de imigranți din Canada și a lucrat anterior la McDonald's pentru a-și ajuta familia să se întrețină.

Zhao a lucrat la programe de tranzacționare folosite de Bursa de la Tokyo și la Bloomberg după ce a studiat știința calculatoarelor la Universitatea McGill.

„El a aflat apoi despre bitcoin în 2013 în timpul unui joc de poker, după care a decis să intre all-in pe crypto și și-a dedicat viața acestui lucru. El și-a vândut până și apartamentul pentru a cumpăra bitcoin”, afirmă site-ul Binance.