Fondul Proprietatea demarează o ofertă de plasament privat accelerat privind întreaga participație, reprezentând 1.777.067.726 acțiuni ordinare (circa 2,9%), deținute la OMV Petrom, conform unui anunț publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

BVB - Bursa de Valori BucurestiFoto: Hotnews

Procesul de plasament va fi demarat imediat.

“Sub rezerva plasării tuturor acțiunilor Petrom în plasamentul privat accelerat și a decontării aferente a tranzacției, Fondul nu va mai deține acțiuni la Petrom”, se arată în anunț.

Petrom nu va încasa nicio sumă de bani în urma tranzacției.

Ca să ne facem o idee, la prețul de astăzi al companiei ar însemna că Fondul ar încasa în jur de 825 milioane lei.

Erste Group Bank AG și SSIF Swiss Capital vor acționa în calitate de Joint Global Coordinators și Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română și Auerbach Grayson and Company LLC vor acționa în calitate de Joint Bookrunners în cadrul tranzacției.

Acționarul majoritar al OMV Petrom este OMV AKTIENGESELLSCHAFT (51%), 20,6% este deținut de statul român prin Ministerul Energie, iar restul de alți acționari, printre care și Fondul Proprietatea cu 2,9%.

Grupul OMV Petrom a realizat un profit net de 9,1 miliarde lei în primele 9 luni din acest an, de peste 4 ori mai mare comparativ cu perioada similară din 2021.