Fondul Proprietatea a fost notificată cu privire la dreptul de a participa la vanzare în legătură cu deținerile în capitalul social al Enel Energie Muntenia și al E-Distributie Muntenia.

ENELFoto: AGERPRES

Reamintim că Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat recent că îşi va vinde operaţiunile din România către Public Power Corp, cea mai mare companie de utilități din Grecia, pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

Conform unui comunicat transmis Bursei, Fondul analizează opțiunile sale strategice în contextul notificării dreptului de a participa la vânzare, ca parte a angajamentului său continuu de a crește valoarea pentru acționari.

“Orice vânzare potențială în conformitate cu dreptul de a participa la vânzare, în cazul în care acesta va fi exercitat, va fi condiționată de finalizarea tranzacției dintre Enel și PPC. Alte anunturi vor fi făcute pe măsură ce vor fi relevante”, a spus FP.

Ce spunea Fondul Proprietatea în cel mai recent raport cu privire la Enel

Începând cu al doilea semestru al anului 2021 companiile se confruntă cu o situație de criză ce a lovit întregul sector energetic, ca urmare a creșterii prețurilor la energie, precum și ca urmare a schimbărilor legislative care au introdus scheme de suport guvernamental pentru consumatorii finali de pe piața de energie electrică și gaze naturale până la 31 martie 2025, se arată în raport.

“În decembrie 2021 și martie 2022, consiliile de administrație ale celor două companii au aprobat contractarea de la bănci a unor programe de finanțare-punte în valoare de 235 milioane EUR pentru Enel Energie și respectiv 255 milioane EUR pentru Enel Energie Muntenia pentru acoperirea nevoilor curente de finanțare”, menționează sursa citată.

În august 2022, dat fiind că necesarul de finanțare curentă crescuse, iar băncile cu care companiile aveau deja contractate linii de finanțare nu au putut răspunde în timp optim, conducerea a identificat o soluție de urgență, anume contractarea de împrumuturi de la acționariat - divizia financiară Enel Group, anume Enel Finance International N.V., în valoare de 250 milioane EUR pentru Enel Energie și 125 milioane EUR pentru Enel Energie Muntenia.

Fondul Proprietatea deține câte 12% din Enel Energie și Enel Energie Muntenia.