Acțiunile Credit Suisse au căzut cu mai mult de 24%, miercuri, după ce banca a dezvăluit „deficiențe semnificative”, în procesele sale de raportare financiară pentru 2022 și 2021.

Credit SuisseFoto: Profimedia Images

Tranzacționarea acțiunilor a fost oprită dimineață.

UPDATE 15:22 Prețul acțiunilor a continuat să scadă ajungând la -28%

De asemenea, mai multe bănci italiene au fost oprite de la tranzacționare după scăderi puternice, respectiv UniCredit, Finecobank și Monte Dei Paschi. La fel s-a întâmplat în Franța cu Societe Generale, conform CNBC și Evening Standard.

Scăderile acțiunilor au venit după ce președintele Băncii Naționale Saudite, care a cumpărat anul trecut un pachet de 10% din acțiunile Credit Suisse, a exclus să ofere băncii mai multă asistență financiară, iar prăbușirea băncii SVB a fost bomboana de pe colivă.

Întrebat la Bloomberg TV dacă BNS ar fi deschisă să furnizeze capital către Credit Suisse dacă ar exista un apel pentru lichiditate suplimentară, președintele BNS, Ammar Alkhudairy, a spus: „Răspunsul este absolut nu, din multe motive în afara celui mai simplu motiv care este de reglementare și statutar.”

El a spus că deținerea a peste 10% din Credit Suisse ar aduce cerințe de reglementare suplimentare.

Într-un interviu separat la o conferință financiară din Arabia Saudită, președintele Credit Suisse, Axel Lehmann, a declarat miercuri că asistența financiară din partea guvernului elvețian „nu este un subiect în discuție” în acest moment.

„Avem rate de capital puternice, un bilanț solid”, a spus el, adăugând că banca se află în proces de restructurare radicală, menită să stopeze ani de scandaluri și pierderi. „Am luat deja medicamentul”, a spus acesta.

Efectele s-au simțit imediat în piață. Indicele FTSE 100 (din UK) avea o scădere de 2,51%, Euronext 100 de 3,12%, CAC 40 din Franța -3,57%, Dax din Germania 3,1%, Swiss Market Index de 2,14%.

În România, după ce indicele principal BET a crescut în deschidere, s-a dus în jos la circa -1%.

Banca a dezvăluit observația în raportul anual, care inițial a fost programat pentru marțea trecută, iar ulterior a fost amânată în urma unui apel al autorității de supraveghere din SUA (SEC).

În raportul anual de marți, Credit Suisse spune că a identificat „anumite deficiențe semnificative în controlul intern asupra raportării financiare” pentru anii 2021 și 2022.

Banca raportase pentru 2022 o pierdere netă de 8 miliarde dolari.