Banii nu trebuie ținuți la ciorap și trebuie puși să producă alți bani, iar bursa este un astfel de vehicul. Ușor de zis, mai greu de pus în practică.

Investitor analizând cotațiile acțiunilor de pe bursăFoto: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Bursa a fost mult timp ocolită de români, însă pandemia a schimbat atitudinea legată de investiții. Numărul celor care au investit pe piața de capital autohtonă a crescut și a ajuns la finalul lui 2022 la un maxim istoric de 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), citate de BVB. Prin comparație, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori, adică o creștere de 62% într-un singur an.

Investițiile la bursă vin deseori la pachet și cu adrenalină, iar ultima lună a demonstrat-o din plin. Falimentul Silicon Valley Bank și preluarea Credit Suisse de către rivalul elvețian de la UBS au înăsprit condițiile de finanțare pe piață și au pus la încercare nervii investitorilor pe bursele globale.

Cât de accesibile sunt de fapt investițiile la bursă, cum ne raportăm la astfel de momente de incertitudine și cât de mult ar trebui să ne panicăm în asemenea situații?

Citește mai mult pe Panorama.ro