Multe persoane vor să înceapă să investească banii pe piața de capital, dar nu știu când să o facă și cum să gândească. Șefii unor administratori de fonduri de investiții oferă câteva sfaturi pentru cei indeciși.

EconomiiFoto: Hugo Felix / Panthermedia / Profimedia

Trebuie să-ți faci un plan: ce să conțină

“Aș recomanda să înceapă cu un plan. Nevoia de lichiditate a economiilor nu cred că este o soluție. Faptul că în permanență îți dorești să ai acces la banii tăi în orice moment nu cred că este o soluție”, a spus Mihai Muresian - Senior Manager Vanzari ERSTE Asset Management, în cadrul unui eveniment organizat de BVB.

O soluție, spune el, este să te gândești exact ce vrei să faci cu banii tăi.

„Să te gândești că o investiție nu este o speculă: nu încercăm să speculăm nimic, nu încercăm să speculăm momente, nu încercăm să ne îmbogățim peste noapte”, a afirmat Muresian.

  • „Fă-ți un plan: gândește-te cum vrei să fii peste câțiva ani. Fă-ți din investițiile tale un business personal la care te gândești cum să-l crești prin diferite modalități”.

„O modalitate foarte bună o reprezintă investițiile făcute recurent, lună de lună. Altă modalitate este să te gândești, din economiile pe care le ai, care este nevoia imediată de bani și care este cea pe care o să o ai peste câțiva ani”, a explicat el.

Potrivit acestuia, atunci când vin momente în care piețele se mișcă, să nu te sperii.

„Să le consideri ca pe o normalitate și să mergi înainte pe planul pe care ți l-ai făcut de la început”, a mai arătat el.

Ce clasă de active bate inflația: acțiunile

Alexandru Combei, director de Investitii BRD Asset Management, este de părere că acțiunile reprezintă unul dintre mijloacele cele mai bune de a te proteja împotriva inflației.

“Acțiunile nu sunt perfecte, dar ceva mai bun nu prea există. Pe termen mediu trebuie să ai expunere pe această clasă de active”, a precizat el.

Un alt sfat al său: trebuie să ai un porfofoliu diversificat.

Când să începi să investești / Să te gândești la investiții ca la un Pilon IV de pensii

“Investiți începând de astăzi constant. Să vă gândiți la un Pilon IV pe care vi-l faceți singuri. Acest Pilon IV să fie investițiile pe care le faceti direct la bursă, fonduri de investiții”, a declarat Dragos Manolescu, CFA - director general adjunct OTP Asset Management.

  • „Să îți propui să investești anual între 10-25% din venitul anual astfel încât să poți economisi suficiente salarii anuale până la finalul vârstei de lucru ca să te poți susține. Să ai venituri pasive”.

Pe termen mediu și lung, spune el, „nu poți bate inflația decât prin expunere pe clase de active care bat inflația, cum sunt acțiunile”.

La rândul său, Dan Dascal, director general adjunct BT Asset Management, a afirmat: „Multă lume mă întreba când ar fi cel mai bine să investească la bursă. Cel mai bun moment să investești este astăzi, oricând. Începi cu sume mici, periodic”.