Compania de stat Hidroelectrica s-a listat miercuri la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul H2O, fiind inclusă și în indicele BET. Persoanele care au subscris dar nu au primit numărul de acțiuni dorit, pentru că a fost suprasubscrisă, pot achiziționa acțiunile companiei din piață.

Listarea Hidroelectrica la BVBFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Prețul la ora 11:49 era de 115 lei/acțiune, mai mare cu 10%, fiind realizate peste 7.000 de tranzacții în valoare de 469,1 milioane lei.

Raportat la întreaga valoare de piață a companiilor listate la BVB, Hidroelectrica reprezintă aproximativ 22% din capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata de capital din România, nivel care a atins 211,77 miliarde lei (42,7 miliarde EUR sau 47 miliarde USD) la finalul primului semestru din acest an.

12:30 Tranzacțiile cu acțiunile Hidroelectrica au depășit jumătate de milion de lei. Prețul era de 113 lei/acțiune, reprezentând o creștere de 8,75%.

12:00 Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Bursa nu trebuie să fie privită ca un loc de speculaţii - fac şi speculaţii financiare, dar ca un loc de finanţare pe termen lung, solid, a întreprinderilor. (...) Rezultatele care stau în spatele evenimentului de astăzi, participarea unui număr important de investitori, resursele financiare dislocate şi relocate ne îndeamnă să fim prudenţi, optimişti, dar să fim optimişti în privinţa construirii şi validării unui mix de finanţare adecvat pentru noua etapă dezvoltare a României. Ne dorim succes pe acest drum"

11: 57 Franklin Templeton: Odată cu această listare, Hidroelectrica devine cea mai mare companie românească de pe Bursa de Valori București. Oferta publică inițială este a treia cea mai mare pe o bursă din Europa Centrală și de Est, cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent și a treia la nivel global în 2023 in funcție de valoare, o realizare majoră pentru piața e capital locală.

Fondul Proprietatea a vândut acțiunile în cadrul Ofertei Publice Inițial: 89.708.177 acțiuni, din care cei instituționali au 71.766.542 la prețul de 104 lei/acțiune, iar cei de retail 15.525.118 acțiuni la 100,88 lei/acțiune și 2.416.517 la 104 lei/acțiune.

Au fost 51.974 ordine.

După listare, Statul Român va rămâne tot cu 80,06% din acțiuni, iar restul va fi deținut de alți acționari precum fonduri de pensii, de investiții, diverse firme și persoane fizice.

De precizat că Statul este acționar și la Fondul Proprietatea, deținând 5,97% din acțiuni.

Suma încasată de Fond se ridică la circa 9 miliarde lei.

Statul are de câștigat din listarea companiei prin faptul că se va îndeplini un jalon din PNRR și din faptul că este acționar la FP.

Ce „pierd” guvernanții prin listare? Ei bine, compania va fi transparentă. Vom ști ce contracte se semnează, cu cine și așa mai departe. Tot ce va face compania va fi public. Este un lucru bun pentru societate.

Listarea Hidroelectrica va aduce piața de capital românească la statutul de piață emergentă. Adică mai mulți străini vor investi în Romania pentru că multe fonduri au alocat un anumit procent pentru astfel de piețe.