Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se bazează pe o redresare continuă a economiei chineze pentru a susține creșterea cererii de petrol în a doua jumătate a anului 2023 și în 2024, potrivit celui mai recent raport lunar al cartelului publicat joi, citează AFP.

Sediul OPEC, VienaFoto: Philipp-Moritz Jenne / AP / Profimedia

„Pentru 2024, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi (mb/zi), până la aproximativ 104,25 mb/zi”, potrivit unei evaluări inițiale a OPEC, care își revizuiește previziunile în fiecare lună.

Țările care nu fac parte din OCDE „ar trebui să fie motorul creșterii”, reprezentând aproape 2,0 mb/zi, potrivit cartelului, care citează China, Orientul Mijlociu și alte țări asiatice ca fiind principalele motoare ale acestei creșteri, care va fi susținută și de India, America Latină și Africa.

Pentru 2023, OPEC își menține prognoza de creștere, revizuită foarte ușor în creștere la 2,4 mb/zi față de 2022, pentru o cerere mondială de 102 mb/zi, față de 101,9 mb/zi estimată luna trecută.

Încă o dată, OPEC subliniază „cea mai puternică cerere observată în China în al doilea trimestru din 2023”.

„Țările-cheie” în consumul de petrol, inclusiv China și India, precum și alte economii în curs de dezvoltare din Asia, vor continua să înregistreze o creștere puternică „și vor fi responsabile pentru aproape jumătate din creșterea economică mondială anul viitor”, potrivit Opec, cu condiția ca inflația să continue să scadă.