Prețurile acțiunilor pe bursa americană au crescut din nou miercuri, indicele Dow Jones Industrial Average ajungând la un maxim istoric în condițiile în care investitorii au perceput că Fed a ridicat „steagul alb” în privința dobânzilor de referință, relatează Markets Insider.

Bursa e pe verde generalizatFoto: Kittipong Jirasukhanont / Dreamstime.com

Deși Rezerva Federală (Fed), banca centrală de la Washington, a menținut din nou dobânzile de referință la același nivel în urma ședinței de miercuri a consiliului de guvernare, ea a publicat noi prognoze care sugerează că o reducere a lor cu 75 de puncte de bază este de așteptat anul viitor, chiar mai mare decât cea din predicțiile anterioare.

Jerome Powell, președintele Fed, a transmis și el un mesaj la fel de puternic, afirmând într-o conferință de presă că perioada de înăsprire a politicii monetare s-a încheiat probabil întrucât inflația revine în sfârșit la niveluri acceptabile.

„Inflația scade în continuare, piața muncii se echilibrează în continuare și până acum totul este bine”, a indicat el după ultima ședință a Fed, potrivit Associated Press.

Powell a admis de asemenea că avertismentul pe care l-a lansat într-un discurs de anul trecut, potrivit căruia „durerea” unui șomaj ridicat va urma declinului puternic al inflației, a fost exagerat de pesimist.

În schimb, inflația a încetinit către ținta de 2% a Fed în timp ce rata șomajului este de doar 3,7% iar ritmul concedierilor este la rândul său scăzut.

Wall Street celebrează în avans reducerea dobânzilor de referință într-un an de creștere puternică a bursei americane

Deși Fed a indicat în noul său raport că dobânzile de referință ar putea fi reduse abia începând cu primele luni ale verii anului viitor, optimismul a atins noi culmi pe Wall Street, investitorii și traderii celebrând noile vești ca un veritabil „steag alb” ridicat de banca centrală în privința politicii monetare restrictive.

În aceste condiții, indicele de referință Dow Jones Industrial Average a urcat miercuri până la 37.094,85 de puncte, stabilind un nou record în ceea ce privește tranzacțiile pe bursă din timpul unei zile și depășind totodată recordul de la încheierea unei sesiuni de tranzacționare - 36.799,65 - stabilit în data de 4 ianuarie a anului trecut.

Bursa americană era oricum pe cale să încheie anul 2023 cu creșteri spectaculoase pe fondul așteptărilor legate de reducerea dobânzilor de referință și a entuziasmului față de dezvoltarea inteligenței artificiale, chiar dacă optimismul s-a mai temperat în timpul verii, când a devenit evident că Fed nu va tăia dobânzile de anul acesta.

Însă ea și-a reluat trendul de creștere începând cu trimestrul trei al anului, pe fondul datelor care au arătat că economia americană a reușit să evite recesiunea pe care o prognozau numeroși economiști și analiști.

Situația a fost în realitate diametral opusă, cea mai mare economie a lumii înregistrând o creștere puternică în această perioadă.

FOTO Articol: @ Kittipong Jirasukhanont | Dreamstime.com