Autoritatea chineză de reglementare a piețelor financiare a amenințat vineri că va emite penalizări din ce în ce mai dure pentru listările frauduloase de pe bursă, delapidări și alte tipuri de înșelătorii, relatează Reuters.

Bursele din China au probleme extrem de mariFoto: Mrchan | Dreamstime.com

Comisia pentru Reglementarea Valorilor Mobiliare (CSRC) a anunțat în prima sa conferință de presă organizată după ce la conducerea sa a fost numit Wu Qing, poreclit „măcelarul de brokeri”, că va ținti cu „mai multă precizie” manipularea pieței și tranzacțiile cu informații din interior, urmând să elimine „lacunele” în materie de reglementare.

Indicele CSI300, care include cele mai mari 300 de companii chineze listate pe bursele de la Shanghai și Shenzhen, s-a apreciat vineri pentru a 9-a zi consecutivă de tranzacționare în condițiile în care investitorii locali se așteaptă la intrarea în vigoare a unor reglementări mai dure.

Valoarea acestui indice de referință pentru bursele din China a crescut în ultimele zile cu 12%, după ce se prăbușise până la minimul ultimilor 5 ani mai devreme în cursul lunii februarie.

Bursele din China se prăbușiseră în ansamblul lor până la minimul ultimilor 5 ani încă din luna ianuarie în condițiile turbulențelor majore din sectorul imobiliar și a celorlalte probleme structurale care macină economia chineză după ani de creștere spectaculoasă în deceniul trecut.

Semne de revenire ale burselor din China, după ce „măcelarul de brokeri” a fost adus să stabilizeze situația

În cele două săptămâni de când Wu Qing a fost numit în funcția de președinte al CSRC, după ce bursele chineze ajunseseră să își piardă 7.000 de miliarde de dolari din capitalizare, autoritatea de reglementare a început să monitorizeze mai atent tranzacțiile automatizate și a pedepsit mai multe încălcări ale regulilor pieței.

„Pedepsele vor fi din ce în ce mai severe iar costul încălcării legii va fi din ce în ce mai mare”, a declarat Li Ming, șeful biroului de aplicare a penalităților din cadrul CSRC.

„Pentru ca o piață să fie prosperă și înfloritoare, cheia este ca toată lumea să creadă că piața este corectă și justă”, a adăugat el.

Yan Bojin, șeful departamentului pentru listări pe bursă din cadrul CSRC, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă pe care autoritatea de reglementare a organizat-o că fraudele contabile vor fi aspru pedepsite și că agenții instituției vor face mai multe controale pe teren.

Investitorii se așteaptă ca CSRC să anunțe măsuri suplimentare în următoarele săptămâni.

FOTO Articol: Mrchan | Dreamstime.com.