Cei tineri doresc să se îmbogățească foarte repede, iar adesea vor să riște cât mai mult. În cadrul unei conferințe la care au participat administratorii unor fonduri de investiții la ASE, un student a întrebat: "De ce capital aș avea nevoie, ca trader, care are un stil trading pe poziții short, și să fac lunar între 5.000 - 10.000 de lei?"

Portofel cu baniFoto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Ceea ce a întrebat el este foarte riscant, iar majoritatea celor care fac asta pierd toți banii (vezi procentele mai jos).

Short sau vânzarea în lipsă se face în scop pur speculativ, investitorul gândindu-se că prețul unei companii va scădea. Nu este nevoie să dețină acțiunile. Împrumută acele titluri și le vinde pe piață. După ce scade prețul, cumpără aceleași titluri la un preț mai mic pentru a fi înapoiate brokerului, diferența urmând a fi păstrată „în buzunar”.

Marile companii care fac short au departamente de investigații

Dragoș Manolescu, CFA, director general adjunct la OTP Asset Management, i-a explicat că în topul miliardarilor nu există oameni care s-au îmbogățit mergând pe short.

“Pe termen lung nu o să câștigi niciodată ca short și nu o să te îmbogățești”, i-a spus el.

De asemenea, a spus că urmărește o companie mare pe zona asta. Acea companie, spune el, face short pe companii.

„Are departament de detectivi care se duc și fac rost de informații. A face asta ca investitor de sine stătător (ca persoană fizică n.r.), fără să ai un aparat sau o echipă, o să faci parte din cei 70-80% care pierd toți banii”, a explicat Manolescu.

Doar 5-7% dintre cei care fac short câștigă cu adevărat

Răzvan Pașol, director general la SAI PATRIA Asset Management, a menționat că există multe moduri de a investi la bursă, existând și acest miraj al îmbogățirii rapide.

„Se poate face acest lucru? Se poate, dar foarte greu. Strategiile cele mai folositoare pentru o masă mai mare de oameni sunt cele mai plictisitoare? Investim pe termen lung într-un coș de acțiuni și așa mai departe. Sigur că sunt și strategii mai riscante, în care investim, poate, în derivate. Aveam mulți clienți din sectorul acesta: . Am văzut o statistică. Pentru asemenea tipuri de investiții, în care unii oameni fac bani, 70% pierdeau toți banii. Sunt riscuri foarte mari”, a spus Pașol.

Deci, spune el, 70% pierd toți banii, iar 20-25% îi conservă, adică se amăgesc că la un moment dat vor găsi strategia câștigătoare, dar nu o mai găsesc.

„5-7% fac bani, dar necesită foarte mult efort. Practic, devine un job. Necesită mulți bani și o toleranță mare la risc”, a explicat el.

Cu 200.000 de euro poți câștiga 5.000 – 10.000 lei/lună. Depinde de randament, de cât de bun trader ești

Adrian Dudu, director de Investiții, SAI Certinvest, i-a explicat studentului că are nevoie de foarte mulți bani pentru a face lunar 5.000 - 10.000 lei/lună.

“Trebuie să te gândești la ce randament procentual ar putea să-ți ofere o strategie (de genul acesta n.r.). Noi (fondurile de investiții n.r.) nu practicăm așa ceva. Cei mai buni traderi fac undeva la 50% în medie pe an. Pornește de aici. Vezi ce cheltuieli îți acoperă suma aceasta”, i-a spus Dudu.

Potrivit acestuia, cu un randament de 20% „ai nevoie de undeva la 200.000 euro pentru a fi independent și a-ți acoperi cheltuielile anuale astfel încât să nu-ți fie afectat capitalul și să ai relaxarea de a-ți urma strategia”.

La rândul său, Robert Burlan, CFA, head of investment management la Raiffeisen Asset Management consideră că a fi short pe termen lung înseamnă a paria împotriva progresului omenirii, ceea ce nu prea are sens.