Compania media a fostului președinte american Donald Trump a debutat cu dreptul la bursa de la New York, marți, în prima zi de tranzacționare sub inițialele DJT, cele ale viitorului candidat republican la președinția SUA, potrivit AFP.

Donald Trump si Truth SocialFoto: Adrien Fillon / AFP / Profimedia

Acțiunile DJT, deținute de Trump Media and Technology Group (TMTG), compania care deține rețeaua de socializare Truth Social, au urcat cu 16,10%, la 57,99 dolari, deși prețul de închidere a fost mult mai mic decât nivelul atins în timpul ședinței.

„Iubesc Truth Social, iubesc adevărul”, a declarat marți Donald Trump despre rețeaua sa, creată în 2022, salutând succesul acțiunilor pe Nasdaq.

La scurt timp după deschiderea ședinței de tranzacționare pe Wall Street, acțiunile DJT, care sunt foarte solicitate, au fost suspendate pentru câteva minute înainte de a se relua tranzacțiile.

Evaluată pe hârtie la circa 4,5 miliarde de dolari

Vineri, o adunare generală a Digital World Acquisition Corp (DWAC), un vehicul listat la bursă destinat să poarte o altă companie (SPAC), a votat în favoarea unei fuziuni cu TMTG, compania lui Trump.

Donald Trump este principalul acționar al TMTG, care va controla câteva zeci de milioane de acțiuni în noua companie listată.

Potrivit mai multor estimări, participația sa este evaluată pe hârtie la circa 4,5 miliarde de dolari, având în vedere prețul acțiunilor.

Cu toate acestea, mai mulți analiști au pus la îndoială soliditatea acestei evaluări.

Trump Media a generat vânzări de doar 3,4 milioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2023, potrivit CNN, în timp ce pierderile sale s-au ridicat la 49 de milioane de dolari.

Prin comparație, rețeaua de socializare Reddit (în creștere cu 8,88%, la 65,11 dolari), care de asemenea tocmai a fost scoasă la bursă pe Wall Street, avea marți o evaluare de peste 9 miliarde de dolari, în timp ce vânzările sale se ridicau la peste 800 de milioane de dolari.

Analiștii temperează entuziasmul

Steve Sosnick, strateg șef la Interactive Brokers (IBKR), consideră că entuziasmul bursier pentru aceste noi acțiuni seamănă cu mișcarea care a afectat „meme stocks”, acțiunile virale care stârnesc speculații în rândul traderilor bursieri.

„În cazul DJT, acțiunea este determinată de motive politice”, a subliniat analistul într-o notă.

„Nu este absurd să credem că un număr mare de adepți” ai mișcării MAGA (Make America Great Again) a lui Donald Trump „votează cu portofelul pentru candidatul lor preferat”.

În orice caz, pe hârtie, această ofertă publică inițială oferă o gură de aer proaspăt financiar pentru Donald Trump, a cărui situație financiară s-a șubrezit și care este urmărit penal pe mai multe fronturi.

Cu toate acestea, acordul dintre TMTG și DWAC include o perioadă de blocare de șase luni în timpul căreia acționarii existenți nu își pot vinde acțiunile pe piață.

Luni, justiția din New York a redus presiunea financiară asupra candidatului republican la președinție, reducându-i cauțiunea într-un proces civil la 175 de milioane de dolari, dar a refuzat să mai amâne procesul său penal istoric, care trebuia să înceapă pe 15 aprilie.