Bursele europene au inceput ziua pe verde, dupa ce luni au inregistrat cele mai mari pierderi intr-o singura sedinta din ultimii 20 de ani, depreciindu-se pana la niveluri minime ale ultimilor patru ani, potrivit AFP. Avansul burselor europene se datoreaza, potrivit Reuters, majorarii cotatiilor din sectorul bancar, influentate de relaxarea politicii monetare din Australia, masura ce ar putea fi urmata si de alte banci centrale.

De asemenea, si companiile energetice au contribuit la crestere, dupa ce petrolul a recuperat pierderile de luni, cand coborase la sub 90 de dolari pe baril, iar scumpirea metalelor pe bursele internationale a sprijinit actiunile din industria miniera.

Astfel, indicele Dax al Bursei din Frankfurt a deschis sedinta de marti in crestere cu 1,18%, la 5.450,38 puncte, dupa o cadere de 7%, la 5.387,01 puncte, inregistrata luni. Bursa din Londra a deschis in crestere, indicele FTSE 100, urcand 1,50% comparativ cu finalul sedintei anterioare de tranzactionare, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene a urcat cu 2,66%.

Banca centrala din Australia a redus dobanda de politica monetara cu un punct procentual, iar Japonia a mentinut dobanda cheie, insa a anuntat ca va mentine stabilitatea pietei. Totodata, autoritatile din Statele Unite au cerut o reactie puternica si coordonata la nivel mondial pentru solutionarea crizei financiare.

Evolutia mixta a pietelor a venit in contextul in care:

  • Guvernul islandez a preluat controlul unei noi banci, Landsbanki, care detine banca britanica Icesave
  • Camera de Comert din Marea Britanie a afirmat ca tara "se afla deja in recesiune"
  • BBC a relatat despre intalnirea dintre conducerile a trei banci britanice importante si cancelarul Alistair Darling, caruia i-au spus ca sunt "dezamagiti" ca nu a prezentat un plan elaborat de salvare a sistemului bancar
  • Banca Centrala din Australia a redus dobanda de politica monetara de la 7% la 6%, in ciuda inflatiei care a depasit previziunile guvernamentale
  • Ministrii de finante din zona euro se intalnesc in Luxemburg pentru a discuta pe marginea crizei
  • Bursele din Moscova au deschis cu intarziere marti, dupa ce au suferit pierderi importante in sedinta precedenta.