Surpriza! Burse pe verde! Pietele financiare au intampinat cu bratele deschise masurile adoptate de oficialii americani si europeni in cursul weekend-ului ce tocmai s-a incheiat. Cresterile inregistrate de indici pun capat unei perioade dramatice, unica in istorie.

Luni, 13 octombrie: Dow Jones + 936 de puncte. In mod sigur, planurile discutate in weekend si adoptate de catre SUA si Europa au mai mult sens. Fundamental, ce a cauzat acest raliu? Masurile precedente adoptate de oficialii europeni si de peste ocean nu au fost privite cu ochi buni de catre piata, pe fondul temerii ca nu rezolva problemele de la radacina, astfel ca planurile propuse au fost abordate ca superficiale pentru o boala cat se poate de serioasa: cea a pietei creditelor. Insa tratamentul s-a imbunatatit:

- Fed si restul bancilor centrale au decis sa acorde sume nelimitate, pentru a acoperi nevoile pietelor de credit pe termen scurt;

- tarile din zona EURO vor garanta imprumuturile interbancare pe tot anul 2009;

- guvernele tarilor din UE au unda verde pentru cumpararea de actiuni in cadrul companiilor cu probleme;

- Marea Britanie va injecta 63 de miliarde de dolari in 3 banci;

- Germania a anuntat un plan 163 de miliarde de dolari pentru recapitalizarea institutiilor financiare.

Un alt aspect foarte important vine din partea Statelor Unite, care se asteapta ca marti, odata cu anuntarea detaliilor planului de 700 de miliarde dolari, sa introduca si elemente noi, preluate de la europeni, precum: garantarea tranzactiilor interbancare si aporturi directe de capital in cadrul institutiilor financiare.

Pietele de credit au raspuns palid la aceste masuri, la LIBOR dobanda pe imprumuturile la 3 luni a coborat la 4,7525% de la 4,81875%. Insa aceste evolutii nu spun multe, intrucat pietele de credit din Statele Unite au fost inchise ca urmare a Columbus Day.

Avem pana acum masuri concrete de ajutor pentru pietele financiare, iar daca e sa adaugam si stirea despre deal-ul de 9 miliarde incheiat de Morgan Stanley cu Mitsubishi UFJ Financial Group prin care aceasta din urma va avea o participatie de 21% in cadrul companiei, sunt toate premisele pentru declansarea raliului pe burse.

In lumina reflectoarelor din ultimele saptamani s-au aflat pietele de credit. Odata ce bancile centrale au pansat ranile, optimismul revine si in randul investitorilor. Dar asta nu inseamna ca norii cenusii ce se afla deasupra economiei s-au disipat. Economistii vorbesc acum despre recesiune economica, cresterea somajului si alti factori macroecnomici care in mod sigur vor tempera din avantul burselor.

Dupa inchiderea burselor din SUA, Wall-Street Journal a anuntat, citand surse ca US Treasury va garanta pe timp de 3 ani imprumuturile intre banci si va folosi 250 de miliarde de dolari pentru a cumpara actiuni in cadrul bancilor.

Se pare ca Mos Craciun a venit mult mai devreme si nu a mai contat cine a fost sau nu cuminte!

Citeste si comenteaza pe Mersul Trendurilor.