Jurnalul economic RFI - HotNews.ro: Patru judecatori la Curtea Constitutionala iau si salariu, si pensie. Leul, minime istorice pe piata interbancara
Leul a coborat ieri, pe piata interbancara, la un nivel record in raport cu euro de la introducerea monedei unice. Cotatiile au atins 4,18 lei pentru un euro, dar cursul oficial s-a oprit la 4,13. Analistii cred ca interventia BNR pentru a sustine leul ar fi ineficienta, atat timp cat investitorii isi mentin perceptia negativa asupra regiunii. Mai mult, ei spun ca leul va continua sa scada.
Evolutia burselor
Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri cel mai redus nivel din ultimii aproape cinci ani, dupa ce a scazut cu 1%. Cele mai mari scaderi au fost pe sectorul companiilor energetice. Marile burse europene au inchis tot pe rosu, pe fondul temerilor legate de recesiune. Institutele de statistica din Franta, Germania si Italia au estimat ca Produsul Intern Brut al tarilor lor va scadea cu 0,6% in ultimul trimestu al lui 2008 si ca recesiunea va continua si in 2009. Bursa americana a inchis aseara indecis, investitorii ezitand intre prudenta, in fata recesiunii, si optimism fata de viitorul plan de relansare al administratiei Obama.
Patru judecatori la Curtea Constitutionala incaseaza si salariu si pensie
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constitutionala ordonanta privind interzicerea cumularii pensiei si a salariului de la stat. Ioan Muraru spune ca actul normativ incalca drepturi date prin legea fundamentala. Intre timp, patru dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care vor da un verdict in acest caz in 15 ianuarie, incaseaza si pensii si salarii. Ei sunt: Ion Predescu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru. Potrivit vicepresedintelui liberal Norica Nicolai, chiar si Avocatul Poporului, Ioan Muraru, s-ar afla in aceeasi situatie. Ordonanta a starnit protestele profesorilor, medicilor si actorilor.
Restantele la credite s-au dublat
Restantele romanilor la credite s-au dublat in noiembrie 2008 fata de aceeasi luna a lui 2007. Acestea au ajuns la aproape 2,8 miliarde lei, potrivit NewsIn. Firmele si locuitorii din Capitala sunt in topul restantierilor, dar si al creditelor contractate.
In 2008 s-au inmatriculat cu 150% mai multe masini second-hand
Inmatricularile de masini noi in Romania au scazut cu aproape 9% anul trecut, in timp ce numarul autoturismelor second-hand inscrise a fost cu 150% mai mare decat in 2007. Datele Directiei de Inmatriculari Vehicule arata ca, in 2008, s-au inscris in circulatie peste 300.000 de masini rulate, din import.
Deficitul bugetar pe 2008: peste 5% din PIB
Deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la peste 5% din PIB, la sfarsitul lui 2008, a anuntat presedintele Traian Basescu, ieri, la intalnirea cu magistratii. Procentul arata ca, in ultimele doua luni din 2008, statul roman a cheltuit cu peste 12 miliarde de lei mai mult decat a incasat, adica PIB-ul Republicii Moldova pe un an intreg, a declarat pentru HotNews.ro, Cristian Sima, presedintele casei de brokeraj WBS Holding.
BNR sprijina politicile Guvernului
Banca Nationala a Romaniei va sprijini politicile noului Guvern indreptate spre sustinerea unui minim de crestere economica. Este declaratia Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, dupa intalnirea de ieri cu premierul Emil Boc. Cei doi au discutat, mai ales, despre proiectul de buget pe 2009. Niciunul nu a oferit detalii despre asteptatele cresteri salariale in randul profesorilor.
Windows 7 poate fi testat incepand de azi
De astazi va puteti testa versiunea beta a noului sistem de operare Windows 7 de la Microsoft. Pentru asta aveti nevoie de un procesor de un Ghz, memorie RAM de un GB si spatiu pe harddisk de 16 GB. Microsoft a anuntat ca vor putea fi facute doua milioane si jumatate de descarcari. Versiunea finala este asteptata la sfarsitul acestui an.
Si, din agenda economica a zilei:
La Palatul Victoria, sedinta de Guvern
Iar producatorul de autoturisme Dacia isi anunta rezultatele comerciale pe anul trecut.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Da, si domnul Ion Mraru, (care are peste 70 de ani!!) este cu siguranta in aceasi categorie cu cei patru judecatori cumularzi de la Cutrea Constitutionala, ( imaginati-va ce insemna asta: vreo 80-90 de milionane pensia cel putin , plus peste 100-120 de milioane, minimum, salariul lor lunar, deci in total, vreo 200 de milioane de lei vechi lunar !
Si ABSOLUT TOTI provin din vechiul sistem comunist de justitie, in care unii au avut posturi, avantajre si privilegii . Si multi au si probleme de dosar, profesionale nu politice, care ii fac incompatibili cu calitatea de membru al Curtii Constitutionale. Cum este d-na Aspazia Cojocar, bagata in Facultatea de drept de un fost lector de acolo, ION FODOR,unchiul ei, care prin 1976 a fost condamnat si a executat 7 ani de inchisoare pentru o mare afacere de coruptie la acea Fcaultate de DREPT !!, prin care se luau bani si bunuri materiale pentru admiterea unor candidati -in mod normal fara sanse la examenul de admitere de atunci- sau pentru eliberarea diplomelor de absolvire a facultatii, unora care un reuseau sa treaca nicicum examenul de stat!. Justitia lui Ceausescu a fost totusi aspra cu coruptia!! Poate ca d-na Aspazia are chiar o asemenea diploma.
Aceasta este conducerea justitiei in Romania
Oare se cheama asta echitate si justitie in Romania??!! Ce spune Constitutia despre "egalitatea in drepturi a tuturor cetatenilor" !?Se vede clar ca unii sunt de sute de ori mai egali decat ceilalti.
Masuri:1. Plafonarea prin LEGE a salariilor magistratilor.
2. Cei 5 sa se auto-abtina la decizia cu cumulul.
3.Un singur mandat de 4 ani pentru judecatorii C.C, (modificarea Constitutiei)