Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca se asteapta ca 2010 sa aduca o revenire semnificativa a nivelului economiei globale, pe masura ce actiunile de stimulare a cresterii economice luate de guverne si banci centrale vor incepe sa isi faca efectul. Criza actuala va continua insa in 2009, FMI estimand in acest an prima scadere economica simultana la nivel mondial de dupa al Al Doilea Razboi Mondial.

La nivel european, accelerarea scaderii economice de la sfarsitul anului trecut ar putea sa forteze ECB la o continuare a politicii de reducere a dobanzii de referinta, in pofida declaratiilor oficiale din decembrie cu privire la necesitatea evitarii capcanei reprezentate de o rata de referinta prea apropiata de zero.

Un nou semnal al dificultatii situatiei economice europene este declaratia agentiei de rating S&P cu privire la posibilitatea reducerii rating-ului AAA pentru datoria pe termen lung a Spaniei. Economia spaniola, a carei crestere in ultimii 10 ani a depasit media din zona euro, a fost lovita puternic de criza globala a creditului si de colapsul pietei imobiliare locale, iar masurile de stimulare economica propuse de guvern (in valoare de 90 de miliarde de euro) si actiunile de recapitalizare a sistemului bancar, in conditiile reducerii veniturilor din taxe, vor ridica semnificativ nivelul datoriei publice.