Pietele europene de capital au cunoscut deprecieri importante astazi, dupa ce raportul privind numarul de locuri de munca din SUA a confirmat temerile cauzate de raportul independent ADP pe aceeasi tema aparut ieri. Astfel, economia americana a pierdut 467000 de locuri de munca in luna iunie, mai mult decat in luna mai si peste estimarile analistilor, a caror medie se situa la 320000 de locuri de munca. Rata somajului in SUA a crescut in ultima luna la 9,5%, putin sub estimarile de 9,6%, dar in acelasi timp cel mai inalt nivel din 1983 pana in prezent.

In prima parte a sesiunii, sedinta Bancii Centrale Europene nu a furnizat surprize investitorilor, banca decizand sa pastreze rata dobanzii cheie la nivelul de 1% si semnaland ca nu intrevede o taiere a dobanzii in urmatoarea perioada. Jean-Claude Trichet a declarat c a se asteapta ca economia europeana sa-si revina in a doua jumatate a anului 2010.

Pe fundalul deprecierilor de astazi, indicele DAX a trecut iarasi pe minus pentru anul 2009. Doar unul din cei 30 de componenti ai indicelui a terminat sesiunea pe plus.