Prețurile de consum din Germania au inregistrat a doua luna consecutiva de scadere anuala in august, cu un declin de 0.1% fața de aceeași luna din 2008. Variația a fost insa mai redusa decat cea de -0.7% inregistrata in luna trecuta, iar fața de iulie nivelul prețurilor a crescut cu 0.3%.

Declinul anual este cauzat in mare parte de evoluția prețului petrolului, care este in prezent in scadere cu aproximativ 50% fața de maximul inregistrat in vara trecuta, ceea ce tempereaza riscurile de deflație.

Pe de alta parte, presiunile inflaționiste se pot accentua in perioada urmatoare, in masura in care o eventuala revenire economica va crește cererea de combustibili și materii prime. Indicele increderii consumatorilor din Marea Britanie a crescut in luna august la cel mai ridicat nivel de dupa mai 2008, conform declarațiilor Nationwide Building Society in urma unui sondaj realizat pe un eșantion de 1000 de persoane.

Valoarea indicelui a crescut la 63, de la 61 in luna iulie. Agenția de rating Moody’s a declarat ca este puțin probabil ca Spania și Marea Britanie sa iși piarda rating-ul actual Aaa, in pofida dificultaților cu care se confrunta cele doua țari ca urmare a crizei economice. Moody’s a declarat ca toate țarile cu rating Aaa au in prezent o perspectiva stabila.