Bancile incaseaza 83 de euro de la fiecare detinator de cont din Romania. Romania ocupa locul 14 intr-un top al statelor Uniunii Europene (UE) privind costurile anuale pentru un cont bancar, iar bancile locale sunt mai putin transparente comparativ cu cele din restul Uniunii, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind serviciile financiare in spatiul comunitar. Costul mediu anual al unui cont bancar cu utilizare medie este de 83 de euro in Romania, suma incluzand, printre altele, comisioanele aferente tranzactiilor, potrivit CE, scrie Capital.

Ei sunt urmasii miliardarilor romani. In ultimii ani, cei mai bogati oameni de afaceri din Romania si-au luat alaturi in managementul companiilor pe fiii sau pe fiicele lor. A inceput astfel sa se contureze prima generatie de mostenitori implicati in afacerile crescute in Romania din 1990 incoace. Noul val nu va semana insa prea mult cu cel de acum: multi juniori au studiat in strainatate si au idei diferite de ale parintilor iar multi altii sunt tinere femei, ceea ce va pune o alta amprenta asupra afacerilor. Intrarea copiilor in businessul de familie s-a facut treptat. Nimeni nu poate spune exact, de exemplu, cand a inceput Ion Alexandru Tiriac, cel mai mare dintre copiii lui Ion Tiriac, sa se implice in afacerea familiei, acum cel mai mare holding cu activitati in Romania, scrie Business Magazin.

Banca Mondiala este gata sa preia creditele neperformante daca bancherii vor sa le dea. IFC intentioneaza sa ajute bancile sa proceseze creditele neperformante, avand posibilitatea sa se implice prin participatii de pana la 20% in fonduri de private equity care se vor focaliza pe aceasta activitate, daca institutiile de credit vor aprecia ca au nevoie de o astfel de sustinere, spune Ana - Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania, scrie Ziarul Financiar.

SEC da in judecata "Bank of America". Autoritatea pietei de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), va actiona in instanta "Bank of America" Corp., acuzand institutia financiara ca i-a inselat pe investitori prin faptul ca nu a dezvaluit planul "Merrill Lynch" de a plati bonusuri de 3,6 miliarde de dolari, inainte ca actionarii sa voteze in favoarea fuziunii celor doua banci. Amintim ca "Bank of America" a achizitionat "Merrill Lynch" la 1 ianuarie 2009, dand nastere celei mai mari banci din SUA - dupa valoarea activelor, scrie Bursa.

Laptele taranilor, hrana porcilor. Fermierii autohtoni prefera sa arunce laptele la porci decat sa-l vanda procesatorilor la preturi care nu le acopera costurile. Pana ajunge pe raftul magazinelor, laptele este scumpit de patru-cinci ori, spun producatorii, care primesc de la fabrici intre 30 de bani si 1,2 lei pentru un litru, scrie Adevarul.

In 20 de ani, metroul va putea transporta intreaga populatie de acum a Capitalei. De trei ori mai multi bucuresteni care aleg sa circule cu metroul, reducerea la jumatate a timpului in trafic si o retea de transport subteran care sa acopere aproape in intregime Capitala, acestea ar trebui sa fie principalele avantaje generate de dezvoltarea metroului bucurestean in urmatorii 20 de ani. Cu o investitie estimata la 6,5 mld. euro, proiectul nu poate fi cotat altfel decat curajos, in conditiile in care, in ultimii 20 de ani, statul roman nu a reusit sa acopere decat constructia a noua kilometri de cale dubla, scrie Business Standard.

Topul tarilor cu cei mai groaznici soferi din Europa. Romanii, spaima batranului continent. Romania se situeaza pe primul loc intr-un top auto realizat de americani. Insa nu te bucura prea tare, ca nu e un lucru tocmai bun. Publicatia Jalopnik a creat sectiunea intitulata cat se poate de sugestiv World Atlas of Bad Driving, in care sunt prezentate filmulete cu soferi care, de altfel, nu au ce cauta la volan. Primul continent intrat in „vizorul” jurnalistilor a fost Europa. Motivul? Desi drumurile europene sunt mai bune iar masinile sunt foarte puternice, cei care le conduc sunt, totusi, oameni, scrie StiriAuto.ro.

Noul Audi A8, in teste finale. Audi va folosi o versiune marita a platformei modulare inaugurate pe noul A4, la care sunt utilizate materiale usoare, precum aluminiul si magneziul. Astfel, greutatea va scadea, cu efecte benefice asupra consumului si performantelor dinamice. Printre motorizarile vehiculate se regaseste un V6 pe benzina de 2,8 litri, un V8 FSI de 4,2 litri, dar si un V12 TDi de 6,0 litri, scrie 24auto.ro.

Retailerii, arsi la profit. Legea privind comercializarea produselor alimentare, odata pusa in aplicare, ar putea scuti producatorii romani de taxe abuzive impuse de marii retaileri, care insumeaza mai multe zeci de mii de euro. Numai taxa de deschidere de magazin, taxa de listare a furnizorului si cea de remodelare a hipermarketului costau fiecare producator care vindea prin intermediul lor pana la 35.000 de euro, scrie Evenimentul Zilei.

Implozia CODECS. Dupa doua luni petrecute departe de CODECS, compania pe care a condus‑o vreme de 15 ani, Catalin Ionescu asociaza numele celei mai mari școli romanești de management cu termeni precum „incapacitate de plata“ și „faliment“. Vorbește despre greșeli de management, dar iși asuma doar o parte din ele. Dar cum se face oare ca nici fostul, nici actualii conducatori ai businessului CODECS n‑au pronunțat niciodata, pe parcursul discuțiilor cu Money Express, cuvantul ''leadership''?

Cauti job? Fa-ti campanie publicitara! O specialista in marketing din Romania a initiat o campanie de job hunting cu tot tacamul: site, panouri outdoor si un TV screen in Piata Unirii care ii prezinta cererea de angajare. Mesajul campaniei: angajati-o pe Carmen. Scopul campaniei: diseminarea brandului personal in mediul de afaceri autohton, scrie Capital.

Kaspersky, fondatorul celebrului antivirus spune ca anonimatul pe internet trebuie oprit. Internetul este o "tara" in care criminalitatea nu mai poate fi tinuta sub control de politiile nationale astfel incat reteaua ar trebui sa aiba propriul guvern, iar utilizatorii ar trebui sa "intre" pe net doar dupa ce se legitimeaza cu un "act de identitate", spune Eugene Kaspersky, unul din cei mai importanti experti internationali in tehnologii de securitate si fondatorul celui de-al patrulea producator mondial de soft antivirus din lume, scrie Ziarul Financiar.

Gica Popescu intra in afacerile pe eolian. Gica Popescu, fostul capitan al echipei nationale de fotbal, cu afaceri in imobiliare si turism, isi regandeste businessul, in contextul crizei, si intra pe piata energiei eoliene, avand in plan un parc eolian de 240 MW in Tulcea, investitie estimata de specialisti la aproape o jumatate de miliard de euro, scrie Business Standard.