Plenul Senatului a adoptat miercuri un proiect de lege care modifica prevederile actuale privind piata de capital, ridicand pragul de detinere a actiunilor la SIF-uri de la 1% la 5%, proiectul urmand sa intre in atentia Camerei Deputatilor - camera decizionala, relateaza NewsIn.

Senatorii au votat cu 50 de voturi pentru si 24 impotriva proiectul de lege pentru ridicarea la 5% a pragului de detinere, initiat de mai multi parlamentari PDL, PSD si un deputat PNL.

Comisia de buget finante a propus un raport de admitere, adoptat cu 5 voturi pentru, 3 voturi impotriva si o abtinere, care a cuprins amendamente care limiteaza pragul de detinere la 5%, fapt care a fost agreat si de reprezentantul Guvernului.

Proiectul in forma initiala prevedea eliminarea pragului de 1%. Comisia juridica a decis, pe 22 septembrie, sa acorde un aviz favorabil cu amendamente pentru o propunere legislativa care elimina pragul maxim de 1% de detinere a actiunilor la SIF-uri, acceptand ca pragul sa fie de 5%.

In punctul de vedere transmis de Guvern pe marginea acestei initiative legislative, Executivul preciza ca nu poate fi de acord cu adoptarea proiectului, cu toate ca in continutul punctului de vedere sunt prezentate atat argumente in favoarea ridicarii pragului de detinere, dar si unele impotriva acestei masuri.

Guvernul preciza ca inexistenta unei limite de detinere poate concentra actionariatul, ceea ce va conduce la scaderea numarului de actiuni disponibile la tranzactionare, cu efecte negative pe termen mediu si lung in privinta lichiditatii. Totodata, concentrarea actionariatului ar putea polariza instrumentele de decizie si control in favoarea unui grup de persoane, permitand astfel promovarea intereselor acelui grup, in detrimetul intereselor generale ale societatii.

O alta consecinta a modificarii cadrului legal existent, dupa cum reiese din document, o constituie atingerea pozitiilor de control si preluare a acestor entitati, urmata de posibilitatea retragerii de la tranzactionare a actiunilor SIF.

"Avand in vedere considerentele mentionate, Guvernul nu sustine adoptarea propunerii legislative in forma prezentata", potrivit concluziei Guvernului.

Pe de alta parte, in cadrul documentului apareau si argumente in favoarea eliminarii limitei, unul dintre acestea fiind legat de posibilitatea intruniri cvorumului si adoptarea mai usoara a deciziilor importante in AGA.

In luna iunie, mai multi senatori si deputati, in frunte cu Ovidiu Marian din partea PD-L, au redactat o propunere legislativa pentru ridicarea pragului de detinere de 1% la societatile de investitii financiare (SIF). La mijlocul lunii septembrie, comisia juridica a decis sa acorde un aviz favorabil acestei propuneri legislative, dar cu amendamente, acceptand ca pragul sa fie de 5%.