Vicepremierul Spaniei, Maria Teresa de la Vega, a anuntat vineri ca noul cod penal va pedepsi "atacurile speculative inacceptabile", cum au fost cele care au dus, in opinia sa, la prabusirea brusca a bursei spaniole din aceasta saptamana, relateaza AFP. "Spania nu va permite ca piata financiara sa fie pusa in pericol de un comportament antisocial," a declarat oficialul spaniol.

"Saptamana aceasta au fost vehiculate scenarii ingrijoratoare pe fondul unor informatii fara baza, care ne-au afectat economia in mod negativ. Atacurile speculative sunt inacceptabile," a spus de la Vega, in cadrul unei conferinte de presa.

Vicepremierul a precizat ca reforma codului penal spaniol, care va fi votata de Senat in perioada imediat urmatoare, "va pedepsi raspandirea de informatii sau zvonuri menite sa afecteze bursa de valori".

"Acesta este un mesaj clar pentru speculatori," a avertizat de la Vega.

La inceputul acestei saptamani, atat FMI cat si primul ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero au dezmintit zvonurile conform carora Spania ar necesita un imprumut de proportii de la Fond, zvonuri care au cauzat pierderi serioase pe bursa din Madrid.

Speculatiile au inceput dupa ce Greciei i-a fost acordat un imprumut de 110 miliarde de euro, alimentand temeri referitoare la alte tari din zona euro care ar avea nevoie de sprijin financiar.