La Sibex, cuvantul de ordine pentru ultima sesiune de tranzactionare din iunie a fost efervescenta, piata continuand sa impresioneze la capitolul lichiditate, cu tranzactii atat pe segmentul futures cat si pe cel spot, se arata intr-un comunicat al Bursei sibiene. Futures-ul a reprezentat insa un adevarat El Dorado pentru speculatori, cu un numar de aproape 21.500 contracte incheiate pana la ora 17:30. Impresionanta a fost insa valoarea echivalenta tranzactiilor, aceasta situandu-se la aceeasi ora la 82,3 milioane de lei, nivel record pe anul in curs.

Totalul contractelor pentru iunie s-a situat la circa 238.800, aceasta fiind cea mai buna luna din anul curent.

In contextul agitatiei de pe piata valutara, speculatorii au luat cu asalt derivatele pe cursul de schimb euro/leu, pe aceasta piata plasamentele soldandu-se cu transferarea intre vanzatori si cumparatori a 3,91 milioane de euro prin 3.913 contracte EURO/RON. Scadenta septembrie a fost cea mai tranzactionata, moneda unica penduland, pentru acest termen, intre 4,445 si 4,48 lei.

La inchidere euro valora 4,4471 lei pentru septembrie, in minus cu 3,65 bani. "Piata la termen de la Sibiu este, in contextul nesigurantei evolutiei cursului valutar, locul ideal atat pentru a specula, cat si pentru a realiza strategii de protectie, pentru 1.000 de euro tranzactionati fiind necesari doar 100 lei ca marja. Este o posibilitate extrem de ieftina si utila de a tranzactiona moneda unica", explica un broker. Desi cursul oficial anuntat de BNR a evidentiat un nou minim istoric al leului fata de euro, tendinta preturilor futures a fost una de intarire a leului fata de moneda europeana.

"Este posibil, ca acordarea celei de a cincea transe a imprumutului FMI, care va spori rezerva BNR cu circa 900 de milioane de euro, sa duca, in cele din urma, la o echilibrare a cursului de schimb, iar speculatorii futures anticipeaza acest moment, vanzand euro in minus, cel putin pe sedinta de azi (n.r. - ieri)", a mai explicat brokerul.

Remarcabil a fost si interesul pentru tranzactiile cu derivatele pe indicele Dow Jones. Scaderea agresiva de pe Wall-Street de marti, a declansat inca de la deschidere, un adevarat "atac" al speculatorilor de pe piata Sibex fata de DEDJIA_RON. La ora 17:15 volumul atingea impresionantul total de aproape 5.200 contracte. Tinand cont de faptul ca acest instrument se tranzactioneaza insa pana la ora 19.00, totalul va creste, mai ales ca, de la ora 16:30, piata functioneaza in paralel cu bursa americana. Pentru cea mai tranzactionata scadenta, anume septembrie, Dow Jones a pendulat intre 9.865 si 9.760 puncte.

Din cadrul zonei financiare s-au detasat in special contractele pe DESIF5, prin care "jucatorii" au rulat 12,27 milioane de actiuni SIF5 pe patru scadente. Cea mai lichida scadenta a fost septembrie iar contractele pentru aceasta au fost incheiate la preturi intre un minim de 1,1126 si un maxim de 1,19 lei/actiune, culoarul de 774 puncte fiind similar cu un randament pe cumparare de pana la 48%.

Pe segmentul spot au fost rulate 150.000 actiuni ale bursei sibiene, la preturi intre 1,78 si 1,8 lei/actiune.