Pietele europene au inceput saptamana in crestere, ajutate de avansul inregistrat de sectorul bancar in urma publicarii rezultatelor testelor de stres efectuate de autoritatile financiare europene.

Cu toata receptia pozitiva a rezultatelor publicate la sfarsitul saptamanii trecute, o parte a analistilor financiari au apreciat ca regulile de aplicare a testelor au fost mai putin riguroase decat ar fi fost necesar pentru o simulare realista, acuzand in particular neincluderea potentialelor pierderi cauzate de bondurile guvernamentale din portofoliile proprii ale bancilor.

Astfel, conform analistilor Citigroup, includerea efectelor scenariului advers asupra portofoliilor bancilor ar fi condus la un necesar de capital de 15 miliarde de euro, cu 24 din cele 91 de banci testate coborand sub limita minima pentru capitalul Tier 1.

Conform rezultatelor oficiale, doar sapte banci vor avea nevoie sa obtina capital suplimentar, necesarul cumulat fiind de doar 3.5 miliarde de euro. Preturile la locuinte au scazut in luna iulie in Marea Britanie cu 0.1% fata de iunie, acesta fiind primul declin din ultimele 15 luni, .