Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat deprecieri la nivelul tuturor indicilor in sedinta de tranzactionare de marti, pe fondul unui rulaj care s-a mentinut la un nivel modest. Potrivit brokerilor din piata, volumele de tranzactionare s-au mentinut la un nivel redus, in conditiile in care elementele care ar trebui sa genereze un interes pentru bursa nu prea exista.

Astfel, BET-C, indicele compozit al BVB, a coborat cu 0,87%, pana la 3.031,48 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide titluri listate, a scazut cu 1,17%, la 5.159,49 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 2,18%, ajungand la 23.041,83 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, s-a depreciat cu 1,54%, la 475,66 puncte, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a scazut cu 0,14%, pana la 742,50 puncte.

"Ideea principala este ca volumele de tranzactionare se mentin in continuare la un nivel de destul de scazut si elementele care ar trebui sa genereze un interes vadit fata de bursa, si aici ma refer la elemente economice sau vesti care sa reaprinda intereseul investitorilor de a participa la bursa - activitate mai intensa a companiilor prezente in bursa si a celor care ar putea fi interesate de acest domeniu pentru finantari - nu prea exista", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

El a mai aratat ca "societatile prezente pe bursa nu au rezultate spectaculoase, companiile din afara bursei nu gasesc in piata de capital un corespondent pentru a-si finanta activitatea, iar bursele externe stau in jurul nivelului de 10.500-10.600 puncte pentru Dow Jones si in consecinta bursa noastra are o evolutie nesemnificativa, chiar daca vedem o apreciere sau depreciere de 1-2% la un moment dat. Sa nu uitam insa ca important este si volumul de tranzactionare".

Rulajul de pe piata reglementata a BVB s-a mentinut la un nivel modest, desi a crescut cu 50% marti, pana la 10,09 milioane de lei, echivalentul a 2,38 milioane de euro.

Pe sectorul actiunilor s-au inregistrat schimburi in valoare de 9,96 milioane de lei. SIF Oltenia a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 3,40 milioane de lei, urmata de OMV Petrom si SIF Banat Crisana cu un rulaj de 1,19 milioane de lei, respectiv 975.200 lei. SIF Moldova se afla pe cea de-a patra pozitie in top, cu o valoare a schimburilor de 962.900 lei, iar SIF Transilvania se afla pe locul cinci, cu 751.910 lei.

Actiunile Banca Comerciala Carpatica (4,97%), Socep (4,50%) si Sinteza (3,03%) au avut cele mai mari cresteri de pret, in vreme ce titlurile Armatura (-5,56%), Mecanica Ceahlau (-5,06%) si Siretul Pascani (-5,01%) au inregistrat cele mai mari pierderi.

Schimburile cu drepturile de preferinta Imotrust Arad s-au ridicat la 1.044 lei, iar tranzactiile cu produse structurate au fost in valoare de 47.726 lei.

Tranzactiile cu unitati de fond STK Emergent s-au ridicat la doar 52 lei.

Pe piata derivatelor au fost incheiate trei contracte avand ca suport cursul EUR/RON cu scadenta pe luna decembrie, la un pret mediu de 4,3700 lei si o valoare totala de 87.400 lei.

Brokerul IFB Finwest este de parere ca Bursa ar avea foarte mult de castigat daca pragurile la SIF-uri ar fi eliminate, daca ar fi listat Fondul Proprietatea si daca statul ar lista companiile pe care le detine.

"Astea sunt elementele de bun augur pe care Bursa le asteapta, care coroborate cu evolutia economiei din teritoriu negativ spre teritoriu pozitiv, la care se vor adauga niste calificative in crestere din partea agentiilor de rating, vor genera interes pentru bursa. Deocamdata nu exista nimic din toate acestea", a incheiat Mihai Chisu.​