Pietele europene au inregistrat astazi o noua zi de evolutii negative, fiind afectate de surprizele negative din rezultatele financiare publicate in SUA. Principalii indici ai pietelor vest-europene de capital au suferit scaderi, singura exceptie fiind indicele ISEQ al pietei irlandeze care a avansat cu 0.6% in pofida reducerii de catre S&P a rating-ului de credit al tarii la AA- datorita costurilor de sustinere a sectorului bancar.

In paralel, randamentul bondurilor germane la 10 ani, referinta in domeniu a zonei euro, a coborat la 2.14% dupa ce atinsese un minim al zilei de 2.09%. Indicele de incredere a mediului de afaceri german publicat de institutul Ifo a crescut in mod neasteptat in luna august pana la 106.7, maximul ultimilor trei ani, de la 106.2 in iulie. Asteptarile economistilor indicasera o scadere pana la 105.7.

Grupul industrial elvetian Swissmem a declarat ca perspectivele sectoarelor industriale electric, de inginerie si de prelucrare a metalelor vor ramane modeste datorita efectelor negative pe care intarirea francului le va avea asupra exporturilor. Nivelul exporturilor a scazut cu 7.2% in Q2, in timp ce vanzarile interne au avansat cu 6.9%.