La bursa din Sibiu, cu o zi inaintea finalului saptamanii, piata a redevenit "verde", corelandu-se cu directia care a predominat in Europa, dupa ce miercuri Wall-Street-ul a inchis surprinzator pe plus. La Sibex, nivelul de optimism nu a fost unul exagerat, resimtindu-se mai ales pe segmentul derivatelor pe actiuni, al indicilor, si pe aur, pe scadenta octombrie. Cresterile nu au produs insa si un reviriment al lichiditatii, care s-a mentinut una destul de redusa, cu de putin peste 3500 contracte incheiate pana la ora 17:15, valoarea acestora cifrandu-se la circa 15 milioane lei.

In aceste conditii, interesant de urmarit este reactia investitorilor la evolutia din SUA, piata cu care se tranzactioneaza in paralel de la ora 16:30 la 19:00.

Pe segmentul marfurilor, strategiile care urmaresc pretul aurului au ocupat un punct central. Daca pana acum scadenta august a fost obiectivul numarul unu al speculatiilor, apropierea vertiginoasa a acesteia (data scadenta este 27.08) a determinat mutarea interesului pe scadenta octombrie. Pe aceasta au fost incheiate 231 contracte SIBGOLD, echivaland cu 231 uncii de aur, pretul situandu-se la ora 17:15 la 1240 USD pe uncie, adica 113,1834 lei/gram, nivel usor inferior cotatiei oficiale de 133,3457 lei/gram afisata de BNR. La ora mentionata, cotatia la octombrie castiga 3 dolari. Pentru scadenta august, uncia valora 1238 USD, aflandu-se in scadere usoara.

In sectorul indicilor, contractul futures pe Dow Jones Industrial Average (DEDJIA_RON) a evoluat pe plus pe toata durata zilei, anticipand deschiderea

"verde" din America unde nivelul de optimism a fost alimentat de scaderea cererilor pentru ajutor de somaj. Participantii interesati de piata indicilor au incheiat, pana la 17:15 peste 800 contracte DEDJIA_RON. Pretul pentru septembrie varia intre 10.025 si 10.100 puncte, cotatia situandu-se la 10.068 puncte.

Pe piata actiunilor, speculatorii au actionat cu consecventa, tranzactionand din nou puternic derivatul pe actiunile SIF5 Oltenia (DESIF5), care a fost preferat pentru peste 2400 de contracte. La scadenta septembrie speculatiile au fost cele mai ample, realizandu-se pe un culoar de 277 puncte.

Pe sectorul valutar, contractul futures pe cursul de schimb a avut o zi cu o intensitate scazuta, volatilitatea fiind euro fiind redusa. Atat pentru septembrie cat si pentru decembrie pretul monedei unice se deprecia usor cu cate 0,4%