Pe piata Sibex, cea de a doua sedinta a saptamanii a adus scaderi importante pentru cele mai lichide produse, contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average si cel pe actiunile SIF5 Oltenia, evolutia corelandu-se cu directia pietelor asiatice si europene, si mai apoi cu cea din SUA, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Pe acest fond, si leul a pierdut teren in fata euro, moneda unica apreciindu-se, conform estimarilor investitorilor de la Sibiu.

Revenirea pe minus a mai animat lichiditatea pietei, care crestea cu peste 60% comparativ cu totalul de luni. Cu circa o ora si jumatate inainte de inchidere, se puteau observa 5.500 de contracte a caror valoare era de aproape 41 milioane de lei, de 2,2 ori mai mare fata de toata piata BVB.

Locomotiva pietei derivatelor de la Sibiu, a fost contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average. Schimburile cu indicele american totalizau circa 3.500 de contracte cu mai bine de ora si jumatate inainte de inchidere, perioada in care, de regula, lichiditatea creste simtitor, in conditiile tranzactionarii in paralel cu evolutia NYSE. Valoarea aferenta acestui total se situa la peste 36 milioane de lei, contractul Dow Jones reusind, de unul singur, un rulaj dublu fata de piata BVB in ansamblul ei.

De la deschiderea sesiunii Sibex si pana la cea a bursei americane, cotatia DEDJIA_RON a evoluat pe minus, in conditiile in care cotatiile futures pe indicele DJIA de pe pietele internationale au inregistrat scaderi, pe fondul speculatiilor conform carora China planuieste majorarea rezervelor obligatorii depuse de banci, in scopul incetinirii creditarii. Investitorii au fost de asemenea foarte precauti inaintea publicarii rezumatului sedintei Fed din luna septembrie. Acesta va putea furniza mai multe detalii privind masurile pe care banca centrala americana planuieste sa le aplice in scopul stimularii economiei prin cumparare de titluri de stat. Scaderile Dow Jones la Sibiu s-au adancit dupa ora 16:30, minimul cotatiei Dow Jones decembrie 2010 fiind atins dupa deschiderea de pe Wall-Street, pe fondul precautiei investitorilor privind raportul FED amintit anterior.

Pentru DESIF5 s-au inregistrat tranzactii pe toate scadentele, orizontul investitional scurt, reprezentat de scadenta decembrie 2010, fiind cel mai lichid cu peste 95 % din totalul contractelor. Pana la deschiderea NYSE tranzactiile pe decembrie s-au realizat pe un culoar de 300 de puncte, dar apoi, in conditiile scaderilor din SUA, acesta s-a adancit pana la 500 de puncte, oferind shorterilor oportunitatea de a-si rotunji profiturile speculative. De altfel, minimul zilei a fost atins, ca si in cazul Dow Jones dupa debutul tranzactiilor la americani.

Si piata spot administrata de Sibex a continuat sa atraga investitorii, datorita evolutiei actiunilor Prodplast Imobiliare. Dupa ce au generat un volum record luni, acestea au continuat sa fie tranzactionate cu intensitate, in conditiile mentinerii directiei ascendente a pretului de cotare. Volumul titlurilor PPLI tranzactionate pe ATS-ul Sibex s-a ridicat la 24.011, pretul ajungand la 3,3 lei/actiune, dupa o crestere de 5,76 % (0,18 lei). Valoarea aferenta acestor schimburi a fost de aproape 80.000 lei.